Полицията проверява сигнал за изборен туризъм в Кресна - 24novini.bg

Полицията проверява сигнал за изборен туризъм в Кресна

Броят на жителите на Кресна е нарастнал от 680 души в края на 2018 до 1275 през април и май месец тази година. Броят на жителите на Кресна е нарастнал от 680 души в края на 2018 до 1275 през април и май месец тази година. Архив
19.10.2019 | 12:20
(0 гласа)

Окръжната прокуратура в Сандански е образувала преписка по сигнал за изборен туризъм в Кресна заради увеличаване на адресните регистрации в общината през последната една година. Във връзка с това полицейски екипи проверяват адресите в Кресна от няколко дни.

 

 

По официална информация на Главна дирекция ГРАО от началото на годината до края на месец април новите постоянни или настоящи жители на общината са над 620. По разпореждане на прокуратурата през последната една седмица полицията е проверила десетки адреси в общинския център и в близките населени места.

Изисквани са и документи от общината, разпитвани са служители на администрацията. 

Изпълняващият длъжността кмет на Кресна Петър Петров заяви, че ситуацията е стресираща в навечерието на местните избори.

„С това полицейско присъствие – от една седмица с 4-5 автомобила да обикалят по адресите на жителите на общината, се създава излишно напрежение“, смята той.

По информация на ГД ГРАО

в края на миналата година адресните регистрации в Кресна са 680, а през месеците април и май 2019 година стигат до 1275.

Според местната администрация обаче това е законно и нормално. 

„Не виждам какво лошо има в това, след като законът го позволява. Може би им харесва тук, харесва им дадената община, територия и иска да гласуват за определен кандидат“, каза Петър Петров.

По думите му през месец юни отново е правена проверка от междуведомствена комисия и в протокола не е регистрирано нито едно нарушение. 

 Според председателя на общинската избирателна комисия Росица Петличка обаче тези регистрации могат да повлияят на изборите:

„Искат да изберат кмет на мястото, където всъщност не живеят. Просто законът го позволява“, казва тя.

По случая прокуратурата в Сандански е образувала преписка, която е изпратена на друга прокуратура да прецени дали има умишлено деяние.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...