БАБХ наложи 20 акта на обекти за детско и училищно хранене - 24novini.bg

БАБХ наложи 20 акта на обекти за детско и училищно хранене

Проверени са над 2462 кухненски блокове и столове  детски градини и училища. Проверени са над 2462 кухненски блокове и столове детски градини и училища. Архив
17.10.2019 | 08:00
(0 гласа)

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са издали 20 акта за административни нарушения и 191 предписания в ученически бюфети и столове и кухненски блокове към детски градини и училища, съобщи Нова телевизия. 

 

 

Насочени за унищожаване са 13 кг бисквити, солети и халва с палмови и кокосови мазнини, близо 14 килограма кашкавал, 4 килограма брашно, 6 килограма кренвирши,

които не са произведени по Утвърден стандарт,

близо 50 литра безалкохолни и около 2 литра айрян със сол. 

Инспекторите са проверили общо 2462 кухненски блокове и столове. Проверките са били извършени в периода 24 септември - 11 октомври 2019 г. на територията на цялата страна.

В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители за обекти тип "кухни майки" в София, Бургас, Кюстендил, Пловдив.

В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета. За откритие 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.

В училищен бюфет в Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата. 

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най-често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти, информират от БАБХ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...