Детската градина излиза по-скъпо от училището - 24novini.bg

Детската градина излиза по-скъпо от училището

10.10.2019 | 20:20
(0 гласа)

Между 30 и 150 лева се събират в началото на учебната година от родителите за детска градина и училище. Сумите варират, но е възможно да бъдат и по-големи. 

 

Зависи какво е решил родителският комитет.

В някои градини, в които бюджетите са малки, се налага смяна на щори, бельо и дори шкафове.

В други родителите са изправени пред необходимостта да облагородят външните площадки. 

Купуват се различни пособия и играчки - пъзели, книжки, кухни. В предучилищната, четвърта група, средства се събират и за флумастери, комплект помагала, боички. Така сумата може да скочи и до 200 лева.

По принцип всичко това е задължение на градината.

Но има един проблем. С въведените делегирани бюджети градините получават пари на глава - т.е. плащам им за брой деца. И директорите са принудени или да напълнят групите с 30-35 деца, или да оставят пространство, но да търсят съдействие за редица нови неща от родителите. 

В някои градини родителите са задължени да отделят средства и за вода, тоалетна хартия, салфетки, чашки. Съвсем отскоро пластмасовите чаши са забранени и сега се купуват картонени. А те струват три пъти по-скъпо.  

Родителите на учениците в 11 и 12 клас плащат само застраховка и „доброволно“ дарение. Това им струва около 30-35 лв.

И така се оказва, че детската градина излиза доста по-скъпо. 

Въпреки че просветният министър изпрати писмо, в което напомни, че събирането на средства за материали, консумативи и ремонти е забранено, тази практика продължава в много школа в страната.

Майка на дете в столично училище обясни, че негласно при тях сумата е 30 лв., но ако някой няма възможност да ги даде, не го притискат. В друго школо пък са въвели промоция, ако в него се обучава повече от едно дете от семейство. Дарението за едно хлапе е 20 лв., но ако са братче и сестриче, родителите броят само 30 лв.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...