Планинари пият протестен чай пред Спортната палата - 24novini.bg

Планинари пият протестен чай пред Спортната палата

09.10.2019 | 19:20
(0 гласа)

В 18,30 часа тази вечер планинари и приятели на хижа „Амбарица“ в Троянския балкан се събират на чаша чай пред Спортната палата в София, предаде БНР. Там се намира и седалището на Българския туристически съюз (БТС).

 

Идеята на протестното пиене на чай е „да покажем, че е крайно време БТС да започне да спазва законите и задълженията си“.

БТС изобщо не мисли за развитието на туризма, каза в ефира на БНР хижарят Емилия Гатева. Тя посочи, че са провели поредица срещи, като последната е била и в присъствието на областния управител на Ловеч.

А резултатът е бил пълно мълчание през летните месеци. "Преди 2 седмици получих писмо, с което БТС ме приканва незабавно да освободя хижата. Това на практика е невъзможно. Писмото завършва с това, че ако не желая доброволно да освободя хижата, и без мое участие те ще реализират правата си“, разказа Гатева.

Емилия Гатева е хижар и от 2013 г. наема хижа „Амбарица“.

По договор тя има гратисен период, в който няма да плаща наем за хижата, но необходимите ремонти са за нейна сметка.

Според договора този гратисен период е изтекъл в началото на 2016 г., каза Гатева.

„Няма икономическа логика. Няма хижа в района, наемателят на която хем да извършва всички ремонти, хем да плаща наеми, хем текущи поддръжки, доставка на оборудване и материали – това е невъзможно", коментира хижарката.

 

"БТС не искаха да се съобразят с това… Наемите са само претекст. Те просто искат друг да стопанисва хижата. Истината е, че дори те нямат право да взимат тези наеми, защото имотът им е предоставен за безвъзмездно ползване за развитие на социален туризъм. Без да са упълномощени от областния управител, те изземват чужди права“.

Хижарят обяви, че ремонтите и оборудването възлизат на 74 хил. лв.

Стремим се казусът около „Амбарица“ да влезе в съда, обяви още Гатева.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...