Адв. Антимов от колегията в Кюстендил: Мая Манолова е редовно вписана като адвокат при нас - 24novini.bg

Адв. Антимов от колегията в Кюстендил: Мая Манолова е редовно вписана като адвокат при нас

Мая Манолова е редовно вписана за адвокат преди повече от 20 години - през 1997 г. Мая Манолова е редовно вписана за адвокат преди повече от 20 години - през 1997 г.
08.10.2019 | 17:20
(1 глас)

Познавам г-жа Мая Манолова отдавна. Вписана е като адвокат в нашата Адвокатска колегия преди повече от 20 години - през 1997 г. Нямам никакво основание да се съмнявам в редовността на вписването й.

 

Това отговори на въпрос на 24новини.бг адвокат Румен Антимов - председател на Адвокатската колегия в Кюстендил,

където Манолова е вписана като адвокат.

Снимка: Адв. Румен Антимов

Припомняме, че по-рано днес от партия ГЕРБ дадоха брифинг, на който оспориха адвокатската правоспособност на Манолова.

Във връзка с това 24новини.бг взе по телефона становището на председателя на съответната Адвокатска колегия, където Манолова е вписана.

По думите му, по закон, 7-членен състав на колегията проверява документите на всеки кандидат за адвокат, независимо дали това е Мая Манолова или друг. 

Когато тя е кандидатствала, е преминала през същата процедура, обясни той.

Ккомисията от 7 члена проверява всеки документ за законосъобразност. Едва след като това бъде установено от комисията, се пристъпва към вписването на адвоката. Решението се взима от Съвета на Колегията на базата на проверените вече документи, обясни той.

Ако Председателят на Контролния съвет на Колегията има възражения или аргументи против, то, по закон, той има право да обжалва пред Висшия адвокатски съвет, след което идва и по-горната инстанция - Върховния касационен съд, обясни процедурата адв. Антимов.

Трябва да кажа, че проверките на документите на кандидатите не са повърхностни или елементарни, а се следи всеки документ да отговаря на изискванията, посочи той.

От думите му става ясно, че в България е имало случаи на обжалване в различни колегии поради открити от комисиите несъответствия,

тоест че процедурата е стриктно спазвана.

Няма практика вписванията да се препроверяват, защото самата процедура преминава през този колегиален орган, а след това е преддвидената възможност председателят на Контролния съвет на колегията да обжалва, каза той.

Едва след всички тези проверки и изразеното положително становище от Съвета на колегията се пристъпва към вписването на всеки кандидат за член на колегията, в 14-дневен срок.

За себе си адв. Антимов уточни, че е с 3-годишен мандат като председател на Кюстендилската колегия - до 2020 г. и добави, че към момента в колегията му членуват над 220 правоспособни адвокати, всички преминали през тази процедура по вписване.

Тя важи и за всички други колегии в страната, съгласно Закона за адвокатурата, подчерта още адв. Антимов, като добави че по отношение на правоспособността на Мая Манолова той няма основания да се съмнява, още повече че я познава добре като юрист от много години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...