Петър Стоянов получи награда за европейски принос - 24novini.bg

Петър Стоянов получи награда за европейски принос

Петър Стоянов получи награда за принос в разитието на Европа Петър Стоянов получи награда за принос в разитието на Европа
08.10.2019 | 08:00
(0 гласа)

Президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси връчи Награда 2019 за европейски принос "Проф. Иван Шишманов" на Петър Стоянов, президент на България 1997-2002 г., за историческия му принос към интеграцията на България в обединена и мирна Европа, съобщи БТА.

Продължавам да вярвам непоколебимо в единството на Европа и в идеята, че обединението на Европа е може би най-важният факт в нейната история,

заяви Петър Стоянов, след като получи отличието. Противно на мнението, че Европа е и винаги е била континент на мирно съжителство на нации и различни групи хора, историята абсолютно опровергава това - няма друг континент, който да е бил арена на толкова много противоречия и конфликти, отбеляза Стоянов.

Наградата е присъдена единодушно от жури в състав:

проф. Андрей Пантев; Бойко Василев, журналист; арх. Бойко Кадинов; посланик Бисерка Бенишева, директор "Европейски въпроси", ПанЕвропа България; проф. д-р Ингрид Шикова; Максим Минчев, генерален директор на БТА; предприемачът Пламен Русев; Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017); проф. Румяна Конева, директор, Български културен институт "Дом Витгенщайн". Съорганизатори на събитието са Дипломатическият институт, фондацията "Конрад Аденауер" и Аурубис.

Стоянов сравни изграждането на единна Европа с това да посадиш дърво - трябва да се грижиш за него, да го поливаш, да изчакаш да минат различни сезони,

докато започнеш да береш неговите плодове. Основният стълб, на който се гради Европа, е, че плурализмът е легитимен, не е притеснително разноговоренето и противоречията - принципите на европейската цивилизация са плурализъм и критическо мислене. Но когато става въпрос за върховенството на закона, ефикасна администрация, базови човешки права, за демократични избори, за права на медиите, за борба с корупцията, там Европа трябва да универсализира своите правила, смята Стоянов. Според него няма основания за песимизъм.

Сред гостите на церемонията снощи в столичната галерия "Оборище 5" бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването (1999-2004) и заместник-председател на Европейската комисия (2004-2010), Джефри ван Орден, докладчик за България (1999-2006), Торстен Гайслер, ръководител на фондацията "Конрад Аденауер" в България.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...