Мая Илиева: Министерството на здравеопазването да си свърши работата (видео) - 24novini.bg

Мая Илиева: Министерството на здравеопазването да си свърши работата (видео)

Мая Илиева за исканията на медицинските сестри. 24новини
07.10.2019 | 19:21
(0 гласа)

Осем медицински сестри от кардиологичното отделение на бургаската болница "Бургасмед" са подали колективна, заяви организаторката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева днес пред сградата на Министерството на здравеопазването. 

 

 

По думите й след обещанието на правителството за увеличение на заплатите, никой не е получил увеличение, а в социалните мрежи здравните работници споделят фишовете си за плати, които са под 500 лева. 

"Една от колежките във Враца получи заплата 220 лева", обясни Илиева. 

"Заплатата, за която настояват протестиращите сестри е начална заплата от две минимални работни заплати – 1120 лева, като ако от началото на 2020 година се увеличи минималната работна заплата за страната, съответно ще искаме по-високо стартово възнаграждение", допълни тя. 

Илиева обясни още, че в момента заплатите се определят от клиничните пътеки.

"Това, че се отпускат едни пари без да се знае къде отиват не е нормално. Апелираме за създаването на ясни и прозрачни правила за разпределение на публичните средства и разбира се за контрол след това дали тези правила се изпълняват от работодателите, така че наистина се надяваме властимащите да вземат най-накрая да си свършат работата", допълни изказването си протестиращата.

В момента на палатката пред Министерството на здравеопазването се събират подписи, които са в подкрепа на техните искания з апо-високи заплати, по-достойни услоивия на труд, както и болниците да не са търговски дружества. 

По думите на Мая Илиева за около десет дни са събрани 3-4 хиляди подписа, а медицински работници от цялата страна седят пред Министерството в тяхна подкрепа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...