Протестът на сестрите пред МС: Искаме парите си! (видео) - 24novini.bg

Протестът на сестрите пред МС: Искаме парите си! (видео)

"Искаме по-високи заплати и прозрачност как се харчат парите", заяви една от протестиращите медицински сестри. 24новини
07.10.2019 | 13:20
(1 глас)

Стотици медицински сестри от детски градини, училища и лечебни заведения излязоха днес на протест пред Министерския съвет с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Протестът е организиран от КНСБ и е подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 

 

"Искаме парите си!", "Стига!" и "Не може повече така!", скандираха хората на протеста. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров внесе в Министерския съвет декларация с исканията на медицинските специалисти. 

Основните искания на медицинските работници са по-високи заплати

- минималната заплата да започва от 900 лева в общинските болници, 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите,

общините и държавата да имат право да изплащат заплатите на специалистите, да се изпълнят договорените условия в колективните трудови договори. 

От КНСБ поискаха 200 млн. лв. в Бюджет 2020 година за здравеопазване

- за по-високи заплати, за по-добри условия на труд, за детско и училищно здравеопазване.

"Тук сме, за да получим достойно заплащане на нашия труд.

Работя като медицинска сестра и заплатата ми е 700 лева, а заплатата, която искаме да получаваме е 900, дори 1000 лева",

заяви една от протетсиращите и допълни, че "в специализирани клиники, болници, тежки интензивни отделения, заплатата трябва да бъде над 1000 лева, защото там трудът е интензивен, на крак и продължава 24 часа и спасява човешки животи."

"Искаме високи заплати, регламентиран нощен труд, високи заплати в училищно и детско здравеопазване и ако може всички заплати за медицински сестри, лекари, лаборанти, фелдшери да са еднакви в цялата страна, а не да има разделение на заплащането", представи исканията медицинската сестра.

"Аз не съм получила нито един лев увеличение на заплата, тези пари са в джоба на някого. Как се отпускат 50 млн. лева, а след това стават 6 млн. лева? Няма яснота и няма прозрачност къде са отишли парите", заяви протестиращата относно постановлението на Министерския съвет от април месец за отпуснати 50 млн. лева за увеличение на заплатите, които месец след това са поправени на 6 млн. лева. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...