111 години от обявяването на независимостта на България - 24novini.bg

111 години от обявяването на независимостта на България

22.09.2019 | 11:40
(0 гласа)

 
Честваме 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя.

 

Политическата и финансова зависимост, наложени ни от европейските сили чрез Берлинския договор, остават в миналото.

"Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всички сили своето място сред самостоятелните, благоденстващи и цивилизовани нации", заявява президентът Румен Радев в свой адрес по повод тържественото отбелязване във Велико Търново на 110 години от обявяването на българската Независимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Честит празник! Обявяването на независимостта е едно смело и значимо събитие, с което българският народ се гордее! Постижение, сложило край на дългия път към националното освобождение, за което много достойни българи са се борили“, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. 111 години след този смел политически акт, ние продължаваме развитието на страната ни по европейски, следвайки идеалите за свобода и независимост, допълва той.

Преди 111 години в църквата „Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд прочита Манифеста за българската независимост, написан от Александър Малинов. Върху документа, освен министър-предстедателят Малинов, подписите си полагат останалите 7 министри и разбира се, княз Фердинанд, когото този документ превръща в цар Фердинанд. Година по-късно, един от най-важните документи в българската история, е поверен в ръцете на твореца Харалампи Тачев. Манифестът е навит в богато орнаментиран сребърен тубус, поставен в резбовано дървено ковчеже с метален обков. И до днес оригиналът се съхранява в Държавния архив. Изнася се пред публика изключително рядко.

По повод празника тържества ще има в цялата страна.

Център на честванията ще бъде Велико Търново.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...