Ананиев: Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕС - 24novini.bg

Ананиев: Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕС

Кирил Ананиев се срещна с протестиращите пред Министерството на здравеопазването. Кирил Ананиев се срещна с протестиращите пред Министерството на здравеопазването. Архив
18.09.2019 | 15:30
(0 гласа)

Държавата ще плаща трансплантациите на българските граждани, които са извършени и извън Европейския съюз. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред бТВ, докато хора, нуждаещи се от белодробни трансплантации и техните близки протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването и искаха оставката на министъра.

Ананиев обясни, че промяната, която е направил предвижда трансплантации да се извършват във всички страни, не само в тези от Европейския съюз и държавата да заплаща, като ангажимента за търсене на трансплантационен център няма да е на пациента, а на отговорните публични институции.

Министърът на здравеопазването си постави максимален срок от две седмици, в който държавата да започне да търси вариант за нуждаещите се.

Протестът на хората с белодробни заболявания беше прекратен, след като Кирил Ананиев се срещна с тях. Протестиращите обаче заявиха, че това е решение на парче.

„От кои структури ще потърси тази оферта и ще представи на пациента съответната болница и как ще бъде извършен първичният преглед в болницата? Всичко това не е уточнено, защото все още няма национална програма“, заяви Тодор Мангъров, председател на Асоциация "Пулмонална хипертония"

Хората днес излязоха на протест, тъй като от две години в България не се правят операции за трансплантация на бял дроб. В момента 18 души в страната се нуждаят от белодробна трансплантация.

Единственият вариант за хората е да емигрират и затова те днес излязоха с тениски с надпис „Аз не искам да съм здравен емигрант“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...