Пациенти с белодробни заболявания излизат на безсрочен протест - 24novini.bg

Пациенти с белодробни заболявания излизат на безсрочен протест

Протестиращите настояват за бързо решение на казуса с белодробните трансплантации у нас. Искат оставката на министъра. Протестиращите настояват за бързо решение на казуса с белодробните трансплантации у нас. Искат оставката на министъра. бТВ
18.09.2019 | 09:28
(0 гласа)

Пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, излизат на безсрочен протест пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

Другото искане на протестиращите е

държавата да се погрижи за хората, които се нуждаят от трансплантация на белия дроб.

В момента 18 души нямат възможност да бъдат транsplantirani, тъй като лекари се обучават във Виена, а здравното министерство ги е оставило без алтернатива, докато води преговори с други клиники.

Това е и причината много българи да емигрират за трансплантация. Затова протестиращите пред министерството на здравеопазването бяха с тениски "Не искам да съм 

В началото на юли тази година председателят на Асоциация "Пулмонална хипертония" Тодор Мангъров постави условие на министър Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

От Асоциацията искат програмата, тъй като липсата на белодробни трансплантации вече две години убива хора.

"В момента в България не може да се направи белодробна трансплантация и ние искаме бързо министърът да намери решение на този казус", заяви Мангъров.

По думите му български лекари ще бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации през 2020 година, а първата операция ще е през 2021 година, което ще коства много животи.

Протестиращите категорично заявяват, че ако министърът на здравеопазването не отиде при тях да им покаже конкретни мерки, те искат неговата оставка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...