И учителите на протест: МОН да пие по една студена вода - 24novini.bg

И учителите на протест: МОН да пие по една студена вода

Учителите излизат на протест на първия учебен ден Учителите излизат на протест на първия учебен ден
11.09.2019 | 20:20
(0 гласа)

Протест с мотото "Време е МОН да пие по една студена вода" подготвят в първия учебен ден учители. Така се нарича събитие в социалната мрежа "Фейсбук", насрочено за първия учебен ден - 16 септември.

 

 

Преподавателят Яна Шишкова обясни пред БНР, че това е израз на несъгласие с Постановление на МС,

което предвижда екипи от учители, полицаи и социални работници да обхождат по домовете учениците, който не са на училище в същия ден.

"Каним всички да занесем по бутилка вода пред МОН на 16.09.2019 г. в 16.00 часа, за да покажем, че от сега нататък, при всеки опит за вземане на важни решения на тъмно или чрез саботиране на реални обсъждания, ще доведе до пиене на студена вода на МОН и всички институции", се казва в обръщението на учителите.

Пред БНР Яна Шишкова, преподавател по китайски език и култура в 138 СУ в София,

обясни, че това е израз на несъгласие с Постановление 100 на МС, което предвижда екипи от учители, полицаи, социални работници и представители на общините да обхождат по домовете учениците, който не са на училище в същия ден.

Тя уточни, че не атакуват това дали ежедневно, или през ден да се ходи по домовете на децата, а настояват за преразглеждане на това Постановление за екипите за приобщаващо образование.

"Ние смятаме, че без наше съгласие и без никакво обсъждане е минало това Постановление

и поради тази причина смятаме за редно то да бъде преразгледано с участието на тези, на които ще бъде вменена ролята да го изпълняват", заяви Шишкова също.

Тя добави, чу това е извън длъжностната характеристика на учителите и извън всичко, което се съдържа в понятието учител. "Това е акция за привличане на вниманието", каза още Шишкова.

"Намираме опита да се внедри полицейска роля на учителите на България чрез проекта за ПМС100/08.06.2018 г. за недопустим.

Намираме за крайно нередно да се обсъждат подобни важни политики през лятото, когато учителите и всички засегнати са в полагаем отпуск", се казва още в обръщението на учителите.

"Това е залегнала практика от най-малко три години насам и желаем да изразим несъгласието си с начина, по който се взимат решения, касаещи целия български народ", коментира също Шишкова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...