Забраниха на Решетников да влиза в България - 24novini.bg

Забраниха на Решетников да влиза в България

Иван Гешев заяви, че обвинението на Малинов е в шпионаж, а на Решетников е забранено да влиза в България за 10 години Иван Гешев заяви, че обвинението на Малинов е в шпионаж, а на Решетников е забранено да влиза в България за 10 години
10.09.2019 | 23:20
(0 гласа)

Сотир Цацаров обяви, че Николай Малинов,председател на Национално движение "Русофили", е обвинен в шпионаж в полза на Русия.

 

 

На пресконференция главният прокурор уточни, че той е на свобода срещу 50 000 лв. гаранция

и забрана да напуска на страната. Той е донасял информация за "Двуглавия орел" и Руски институт за стратегически изследванияна ген. Леонид Решетников, близък до президента Владимир Путин.

Припомняме, че Николай Малинов е председател на дружеството, в което членува и Юрий Борисов - бивши главен редактор на в. "Дума". Борисов беше арестуван и разпитан по подозрение в шпионаж. Той обаче вече е само свидетел по аферата.

Решетников многократно бе спряган, включително от ГЕРБ, за човека, който стои зад избора на президента Румен Радев.

На ген. Решетников е наложена забрана да влиза в страната ни в период от 10 години, допълни Сотир Цацаров.

Според него, Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане.

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната", каза още главният прокурор.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев изнесе подробности около дейността на Николай Малинов.

"Усилията на Малинов са в пет направления:

дейност на НПО, създаване на интернет-сайтове, собствен телевизионен канал, както и създаване на партия, която да прерасне в политическа сила.

Целта е била да се влияе на политическия живот “не явно”, а по таен начин, заяви Иван Гешев.

Той съобщи още, че Малинов е искал да участва в покупката на български телекомуникационен оператор чрез финансиране от руска банка, за да влияе на политическия и социалния живот у нас чрез “придобиване на доходоносни отрасли в България."

"Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заплащането е извършено под различни форми, в рамките на посочените схеми на финансиране, като е било предназначено от една страна за него и за притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга - за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика", добави Гешев.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на 3 юли 2019 година.

На 9 септември 2019 година на територията на София, Перник и Брезник са извършени претърсвания на 11 адреса.

Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, множество документи, сред които и такива, имащи пряко отношение към дейността на обвиняемия Малинов и по-конкретно, свързани с престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

"Намерена е докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов, относно "необходимата геополитическа преориентация на България“, или това, което ние наричаме "Проект България", изброи Иван Гешев.

"Посочено е, че основна цел на тази работа е геополитическа преориентация въз основата на православието, славянската култура и традиции", заяви зам.-главният прокурор.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...