Да купиш играта: "Борисов-3" плати на надзирателите да спрат протестите - 24novini.bg

Да купиш играта: "Борисов-3" плати на надзирателите да спрат протестите

След съобщението на "Борисов-3", че ще им платят 15 милиона лева, надзирателите спряха протестите След съобщението на "Борисов-3", че ще им платят 15 милиона лева, надзирателите спряха протестите
21.03.2018 | 14:17
(0 гласа)

Кабинетът "Борисов-3" харчи с хоризонт до края на председателството и това се потвърждава всеки ден.

Същото стана ясно и от днешното им решение да извадят 15 млн.лева от парите на данъкоплатците, за да увеличат заплатите на надзирателите. Т.е. да спрат протестите им.

Надзирателите приеха да им бъде платено и обявиха, че спират протестите. Само преди броени дни самата Цачева твърдеше, че държавният бюджет не можел да си позволи разхода, което потвърди и финансовият министър. Днес обаче се оказа, че можел.

Иначе, надзирателите твърдяха, че не се борят "просто за по-високи заплати", а за реформи, които да решат големите проблеми в системата - липса на надзиратели в затворите и в дирекция "Съдебна охрана", лоши условия на труд, нееднакво третиране с колегите им от МВР, въпреки че са еднакви охранителни функции. Обществеността подкрепяше протестите, а медиите ги отразяваха, защото проблемите наистина изглеждаха решими не просто с пари за по-големи заплати, а с политическа воля за реални реформи в правоохранителната система.

Решението да бъдат спрени със значителната сума бе обявено от министъра на правосъдието Цецка Цачева, която каза, че те първо приели предложението за 6 милиона лева за увеличение на заплатите, но после, на Министерски съвет, се решило да им се дадат направо 15 милона лева. „Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на възнагражденията на служителите на затворите”. В тези пари тя не каза да има отделени за подобряване на условията в затворите, за назначаване на нови служители, за подсилване на охраната на съдебните сгради в държавата, нито за останалите искания на съдебните охранители и надзирателите.

Кое промени решението на правителството е лесно да се предположи, но остават съмненията, че този ход тип "да купиш протеста" няма да реши системните проблеми в местата за лишаване от свобода, нито в охраната на съдебната власт.

 

 

Първо, това е срещата на високо ниво в Резиденция "Бояна" на 26 март, на която трябва да се разисква създаването на Европейската прокуратура. Пред резиденцията надзирателите поискаха да протестират и очакваха да им бъде разрешено до вчера. Щеше да изглежда зле имиджово да им откажат, но и премиерът да мине за срещата през шпалира от разгневени за заплатите си надзиратели с плакати на английски в ръце също щеше да е лош ПР. И то при толкова акредитирани медии и държавни и евро-ръководителисе реши да не му се нанася такава обида. Срещата ще свърши, но надзирателите все така ще останат по двама на сто затворника, както те самите твърдят.

Второ, надзирателите заплашиха да информират комисаря по правосъдието Вера Юрова, Евроюст, ОЛАФ, ЕК И ЕП за незаинтересованст на институциите у нас. А това би поставило Бойко Борисов в неудобното положение да обясни защо надзирателите не пазят затворниците, и без това по двама от тях отговарят за 100 затворника, а са се струпали пред Резиденция "Бояна" на протест. Докато самият премиер председателства Съвета на ЕС. И председателството ще свръши, а надзирателите все така ще останат по двама на сто затворника, както те самите твърдят.

Трето. Това са по-дългосрочните причини: протести в правоохранителната система - на надзиратели и "Съдебна охрана", протести за Пирин, протести за ЧЕЗ, протести на полицаите и граничните служители по Коледа, протести за мръсния въздух в София и различни градове - това не е добра среда, ако печеленето на следващите избори ти е на всяка цена, а БСП ти дишат във врата със само 3 % по-малко доверие от това в ГЕРБ. Затова средата трябва да се успокои. И ако трябва, да й се плати да е спокойна. Но и след изборите, поредните, надзирателите все така ще останат по двама на сто затворника. Със или без увеличени заплати.

 

 

По думите на Цачева синдикатите са провели работна среща в Министерството на правосъдието, като са уточнили конкретен график, по който поетапно да се изпълняват плащанията. До петък протестите на надзирателите ще спрат – тогава ще има среща на синдикатите.

А след петък обществеността ще наблюдава освен купуването на спокойствие, правителството на Борисов ще оправи ли и условията в затворите и ще назначи ли нови назиратели. Защото нали не само на правителството благоразположението трябва да спечелят протестиращите. А най-вече на обществеността. А тя, макар че не може да вземе решението да им плати, всъщност дава парите за това плащане.

И е важно да повярва на гласа на надзирателите, че не протестират просто за пари, а за кауза. И също да държи будна професионалната им чест: че да ти платят не означава да проявят интерес към проблема ти, а още по-малко да имат волята да реформират системата, която те унижава.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...