Протест срещу депа за опасни отпадъци в село Атия - 24novini.bg

Протест срещу депа за опасни отпадъци в село Атия

25.08.2019 | 11:10
(0 гласа)

Протестен митинг срещу изграждането на 3 депа за опасни отпадъци ще проведат жителите на созополското село Атия. Без да блокират движението на колите, те ще се съберат на входа на селото.

 

В петиция до община Созопол протестиращите настояват за провеждане на местен референдум трите депа да бъдат преместени на по-подходящо място.

Депата се изграждат на площ от 60 дка, в защитената местност Бакърлъка на 300 метра от къщите в село Атия.

Първото депо е за инертни и строителни  материали, второто е за непотребни електроуреди, а третото депо е по швейцарска програма с еврофинансиране за съхранението на опасни битови отпадъци.

Притесняваме се от замърсяването на околната среда, според нас има и риск за здравето на хората, каза за БНР Виолета Райнова, председател на Инициативния комитет за възраждане на село Атия:

"Ще има трошачни машини, ще има отделно други контейнери, което предполага замърсяване на въздуха, на почвите и на водите, а това е бивш рудник. ние знаем, че отдолу всичко е в шахти, строени са наистина опасни битови отпадъци, като антифриз, олово, живак, пестициди, което е с изключително висока степен на риск за здравето и за живота на населението".

Очаква се по-късно днес с протестиращите да се срещне министърът на околната среда и водите Нено Димов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...