Десетки се сбогуваха с Жорж Ганчев - 24novini.bg

Десетки се сбогуваха с Жорж Ганчев

Поклонението се състоя в столичния храм "Света София". Поклонението се състоя в столичния храм "Света София". Dnes.bg
23.08.2019 | 14:53
(0 гласа)

Десетки публични личности, спортисти и интелектуалц, близки и приятели си взеха последно "сбогом" с политика Жорж Ганчев, който почина в понеделник сутринта. 

 

 

Поклонението беше в столичния храм "Света София", който беше пълен. 

Политиците Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон, артистите - Славчо Пеев, Диана Дафова, Ставри Калинов, близки, приятели и почитатели изпратиха политика в последния му път.

Жорж Ганчев почина на 79 години, десет дни преди рождения си ден, когато щеше да навърши 80. За смъртта му пръв съобщи във Фейсбук режисьорът Живко Ботев.

„Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев!

Ренесансова, космополитна личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от секви идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца), например, Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора. Ще го изпратим в петък в Света София!",


написа Ботев.

През последните години Жорж Ганчев имаше проблеми със сърцето.

Родното име на Жорж Ганчев е Георги Ганчев Петрушев. Той е роден на 29 август 1939 година в Пловдив.

Жорж Ганчев е български политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския Бизнес Блок), български и британски фехтовач (състезател и треньор), британски и американски театрален и кинодеец (актьор, режисьор, сценарист, драматург, продуцент), американски и български писател.

През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София.

Между 1977-1988 година се изявява като режисьор и сценарист, продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ.

След 90-та година става един от учредителите на СДС.

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...