254 души са загинали в катастрофи за шест месеца - 24novini.bg

254 души са загинали в катастрофи за шест месеца

МВР сочи, че най-много смъртни случаи има при челните удари, които са половината от инцидентите. МВР сочи, че най-много смъртни случаи има при челните удари, които са половината от инцидентите. Архив / 24новини
21.08.2019 | 08:09
(0 гласа)

За първите 6 месеца на 2019 година са загинали 254 души в катастрофа. 3653 са ранени, а общо инцидентите на пътя са близо 3000. Тоест, всеки месец има около 250 катастрофи и средно 42 българи намират смъртта си на пътя. Това сочат данни от доклад на МВР. Доклад на Евростат пък показа, че България е на първо място по брой загинали в катастрофи в Европейския съюз, съобщи Нова телевизия.

 

 

Анализът на Вътрешното министерство сочи още, че

най-често причината за навлизане в лентата за насрещното движение и стигане до челен сблъсък е разсейване, заспиване, неправилно изпреварване. 

От данните от доклада на МВР става ясно още, че близо половина от тежките инциденти се дължат на челен сблъсък, при които има и най-много загинали. 

Страната ни е първа по в Европейския съюз по брой загинали в катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители.

Това сочи анализът на Евростат за злополуките на пътя през 2017 година.

При средно 23 смъртни случая на 1 милион жители в ЕС, в България има двойно повече от средното - 64 смъртни случая на 1 милион българи. 

Това е близо шест пъти повече от най-ниския показател на смъртни случаи, който е в Малта - 11 души.

Докладът на Евростат сочи, че броят смъртни случаи в ПТП е по-малък в по-богатите държави, докато в страните с ниски и средни доходи коефициентът на смъртност при ПТП е по-висок.

От анализа става ясно, че Европейската комисия има амбициозна програма за пътна безопасност, като целта е да се намали наполовина смъртта по пътищата в Европа до 2020 година.

Програмата определя комбинация от инициативи на европейско и национално равнище, като се фокусира върху подобряване на безопасността на превозните средства, безопасността на инфраструктурата и поведението на участниците в движението.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...