Като главен прокурор Гешев обещава "надграждане и промяна" - 24novini.bg

Като главен прокурор Гешев обещава "надграждане и промяна"

ВСС публикува концепцията на Иван Гешев за главен прокурор - обещава "надграждане и промяна" и подчертава разделението на властите ВСС публикува концепцията на Иван Гешев за главен прокурор - обещава "надграждане и промяна" и подчертава разделението на властите
13.08.2019 | 20:20
(0 гласа)

„Продължавам да смятам, че съдебната власт и в частност – Прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост... Концепцията ми може да бъде описана с две думи – надграждане и промяна”.

Това пише в концепцията си номинираният за главен прокурор Иван Гешев.

Документът е публикуван на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.

Кандидатът за главен прокурор отчита въведения механизъм за по-голяма отчетност на главния прокурор за работата на прокуратурата пред ВСС, пред НС и пред гражданското общество чрез периодични доклади. Припомняме, че това бе направено с промените в Конституцията при правителството на Борисов с Реформаторския блок в 43-то Народно събрание.

Като проблеми Гешев посочва ненужен формализъм при изготвянето на обвинителните актове,

както и при възможността членове на организирана престъпна група да съдействат доброволно на прокуратурата, кадровата и материално-техническата обезпеченост на разследващите полицаи, разследващите митнически инспектори, служителите от ГД „Изпълнение на наказанията“, ДА „Технически операции“ и ДА „Национална сигурност“.

Той посочва като напредък оптимизирането на съдебната карта чрез преструктуриране на районните прокуратури и мерките за повишаване на квалификацията на магистратите и съдебните служители.

Изтъква се и необходимостта от оптимизиране на капацитета на следователите и военните магистрати чрез разширяване компетентността им, както и се обръща внимание на свръхнатовареността в системата.

Гешев ще се бори с корупцията чрез подаване на сигнали на „гореща“ телефонна линия

и електронен адрес, но и ще създаде база данни с положителни прокурорски и разследващи практики.

Сред приоритетите му са изпълнение на мерките по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия към България, завършването на процеса на съдебната реформа, консолидиране на постигнатите резултати и утвърждаването на необратимостта им, продължаване напредъка в противодействието на организираната престъпност, тероризма, корупцията и битовата престъпност, повишаване доверието на гражданите и обществото към работата на съдебната власт.

Според Иван Гешев има недостатъчно капацитет и персонал на ГД "Охрана", откъдето идвал и проблемът с внасянето на забранени предмети в затворите.

След гафа с интервюто пред БНТ, където Гешев се изказа скептично за разделението на властите, сега в концепцията му пише, че всички тези мерки ще постига при

"пълно спазване на разделението на властите,

за да се отговори на обществените очаквания за справедливост".

Гешев излиза с тезата, че „цената за т.нар. „криминален преход” не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци”, но не посочва кой трябва да плати тази цена солидарно с гражданите.

Той уверява, че „има(м) подкрепата на колегите, с които работихме заедно през последните години и техният труд и старание не може и не трябва да останат напразни”.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...