Епидемията от морбили е потвърдена - 24novini.bg

Епидемията от морбили е потвърдена

Ангел Кунчев Ангел Кунчев
13.08.2019 | 10:06
(0 гласа)

Макар и с намалена интензивност, епидемията от дребна шарка (морбили) продължава, съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Епидемията започна в средата на февруари, но сега с нов интензитет

продължава в София-град и София-област, както и в Кюстендил и в Благоевград.

Като основна причина за разпространението доц. Кунчев посочи пропуските в изпълнението на имунизационния календар, за което са издадени над 100 акта на общопрактикуващи лекари, на родители и учебни заведения.

В момента епидемията е с по-нисък интензитет от 10-15 случая седмично, но в областите

Пазарджик и Монтана, вирусът все още се разпространява активно.

Кунчев съобщи, че в момента се обсъждат промени в имунизационния календар като се предвижда намаляване от четири на три приема на задължителната ваксина за туберкулоза и от три на два приема на ваксината за пневмококи.

 

Ще бъде добавен още един прием на ваксината срещу коклюш за 12-годишни деца,

за да се подсили имунитета срещу заболяването.

Според главния държавен здравен инспектор е възможно през октомври да се организира безплатното имунизиране срещу грип на хора над 65-годишна възраст.

Доц. Кунчев коментира и рисковете, свързани с разпространението на Африканската чума по свинете. Той увери, че вирусът не е опасен за хората, но че рисковете той да остане в почвата, по опаковки и по други открити части, е висок. Това създава опасност заболяването да се появи отново, когато се поднови отглеждането на прасета, каза още той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...