Блокади по пътищата заради прасетата и глоби за кметове - 24novini.bg

Блокади по пътищата заради прасетата и глоби за кметове

12.08.2019 | 21:02
(0 гласа)

Продължават протестите в страната, придружени от блокади на пътища в страната срещу евтаназирането на домашни прасета заради африканската чума по свинете. 

 

 

И тази вечер протестиращи блокираха пътя Варна - Бургас за около 30 минути като за това време се образуваха колони от автомобили. 

Недоволните от село Старо Оряхово и околоните села от община Долни Чифлик заяват, че няма да умъртвят прасетата си и подчертават, че в областта африканска чума няма. 

Срокът за доброволното убиване на прасетата в областта изтече на 31 юли, а тези дни трябва да започне принудителната евтаназия. 

Остава блокадата на пътя Сливен - Ямбол, а днес протестиращи изпратиха отворено писмо до премира Бойко Борисов и няколко министри. Те призоваха за честни отговори за компенсирането на стопаните на умъртвени животни и изказаха недоволство от избирателните забрани за влизане в гората - за гъбарите е забранено, но не и за дървосекачите. 

 

Тази сутрин пред бТВ заместник-министъра на земеделието д-р Янко Иванов заяви, че кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета ще бъдат санкционирани. Глобата е от 100 до 300 лева за първо нарушение и двойна за второ. 

Думите му бяха насочени главно към кметове от Пазарджишко, които заявиха, че ще организират протести заедно с хората и няма допуснат лекарите да убиват прасетата в дворовете. 

Той коментира, че мерките, които се вземат са непопулярни, но ефективни и трябва да се продължи работата за ограничаване на болестта. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...