И автомобилите вече ще са с паспорт - 24novini.bg

И автомобилите вече ще са с паспорт

12.08.2019 | 20:00
(0 гласа)

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед ,съобщава БГНЕС. В паспорта ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни.

 

Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане. В него са записани много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще стреснат собствениците на автомобили.

Всеки притежател на МПС трябва в срок от 6 месеца да снабди колата си с паспорт.

Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи.

Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.

Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително.

Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде.

Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните.

В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...