Започна ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици и обикновена бекасина - 24novini.bg

Започна ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици и обикновена бекасина

Започна ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици и обикновена бекасина снимка: БНР
10.08.2019 | 22:00
(0 гласа)

Днес започва ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Забранено е използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка и ловни соколи, както и ловни хрътки и други непозволени средства и методи за ловуване.

Всеки ловец трябва да притежава редовен ловен билет, както и разрешително за отстрел за съответната дата.

Заради африканската чума по свинете 104 ловни дружинки в страната ще бъдат ограничени в ловните дейности, заяви във Велико Търново заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев.

От аграрното министерство призоваха ловците да спазват мерки за дезинфекция.


2975 са ловните дружинки в страната и на тях се разчита за намаляване на популацията на дивите прасета, които са преносител на африканската чума по свинете. В районите, където няма констатирани случаи на заболяването, няма ограничения за лова, посочи заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев. И призова ловците: „След приключване на ловния излет да си почистят ловните обувки, да ги измият с вода и сапун и да измият на най-близка автомивка с вода гумите на високопроходимите автомобили, с които са излезли на ловни излети“.

Заместник-министърът посочи, че на официалната страница на Изпълнителна агенция по горите ежедневно се актуализира списъкът с ловни участъци и територии, на които е ограничено ловуването предвид на установени случаи на заразени диви прасета с АЧС. 

Атанас Добрев информира, че в ход е предложение за промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с което да може груповия лов на дива свиня да започне с две седмици по-рано и да приключи два месеца след обичайния срок.

Държавните горски стопанства продължават да поставят капани за диви прасета, като до сега в тях са хванати 70 животни, които се унищожават. Няма констатирани случаи на чума по дивите прасета в трите национални парка в страната, увериха властите.

Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя, и в дните, обявени за национални празници.

Заради очакваното засушаване и високите температури през август се забранява и паленето на огън в горите.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...