Мобилните телефони са една от причините за катастрофи - 24novini.bg

Мобилните телефони са една от причините за катастрофи

Малина Крумова заедно с експерти и служители на ОДМВР-Бургас инспектира участък от пътя Созопол – Приморско. Малина Крумова заедно с експерти и служители на ОДМВР-Бургас инспектира участък от пътя Созопол – Приморско. снимка: БГНес
10.08.2019 | 23:00
(0 гласа)

За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали пътнотранспортни произшествия без участие на друго моторно превозно средство. А основната причина за станалите ПТП-а е отвличане на вниманието.

 

Това съобщи председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, цитирана от Нова тв. Заедно с експерти и служители на ОДМВР-Бургас тя направи инспекция на участък от пътя Созопол – Приморско.

По време на проверката стана ясно, че са дадени предписания на Областното пътно управление за почистване на растителността и подобряване на маркировката на пътя, а Агенцията за безопасност на движението ще изиска преглед и допълване на положената маркировка. Налагат се подобрения по отношение на нейната светлоотразителност, обезпечаваща видимостта през тъмната част на денонощието.

Мнението на експертите е, че трябва да се надградят забранителните маркировъчни линии (с вдлъбната или изпъкнала маркировка) чрез структурно преоформяне на повърхността ѝ. За да се създаде допълнителен акцент за водачите, неспазващи въведената организация на движение.

С оглед голямата натовареност на отсечката, новосъздадената агенция ще настоява и за поставяне на структурна маркировка по цялото протежение на пътя - от Бургас до южните курорти. Това трябва да се случи след края на активния сезон. 

Пътна полиция е засилила контрола в цялата област Бургас от началото на летния сезон.

В резултат се отчита намаляване броя на жертвите на 50% в сравнение със същия период на миналата година. 

Оказва се, че мобилните телефони се превръщат във все по-голям фактор за възникване на пътнотранспортни произшествия.

Затова Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ провежда информационна кампания под мотото „Пиши, когато стигнеш“ Целта й е превенция към използването на телефон, докато се шофира. Както и избягване писането и четене на съобщения в движение.

„Виждаме един нов много опасен феномен – все повече хора се опитват, докато шофират, да пишат или четат съобщения на мобилния си телефон. Това може да бъде сравнено на опит да шофираш със завързани очи, защото, ако се движиш с 80 км/ч и за 5 секунди отделиш поглед за да видиш телефона си, вече си преминал приблизително размерите на едно футболно игрище със затворени очи“, обясни Малина Крумова.

Високата скорост остава сериозен проблем и предпоставка за възникване на тежки инциденти.

Затова в дните петък – неделя, когато трафикът е най-тежък, полицейското присъствие на натоварените отсечки ще бъде постоянен.

За първите 6 месеца на 2019 г. на територията на Област Бургас са регистрирани 179 пътнотранспортни произшествия. При тях са загинали 9 души, а ранените са 215. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...