Адвокатският съвет в Пловдив срещу думи на Гешев - 24novini.bg

Адвокатският съвет в Пловдив срещу думи на Гешев

Адвокатите от Пловдив се обявиха против думите на Гешев за разделението на властите Адвокатите от Пловдив се обявиха против думите на Гешев за разделението на властите
09.08.2019 | 18:40
(0 гласа)

Адвокатският съвет в Пловдив излезе със становище срещу изказването на Иван Гешев за разделението на властите. Гешев направи това по-рано в свое телевизионно интервю по БНТ на 23 юни. 

Адвокатският съвет в Пловдив разпространи становище, в което изразява категорично несъгласие с изразените позиции от Иван Гешев - единствен кандидат за следващ главен прокурор, относно разделението на властите.

Становището е изпратено до Висшия съдебен съвет и до Висшия адвокатски съвет, съобщи БНР.

Адвокатите от пловдивската колегия, втората по големина в страната, заявяват, че е напълно неприемливо кандидат за главен прокурор да има разбирания за същността на адвокатската професия и за фигурата, и за положението на адвоката, различни от залегналите в Конституцията.

"Противно на направените внушения в цитираното интервю, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която осъществява функциите си изцяло в рамките, разписани от закона", се казва в становището на Адвокатския съвет в Пловдив.

 

От пловдивската адвокатска колегия припомнят също, че "основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е

да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата

като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си".

Пловдивските адвокати апелират Висшият съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, да вземе предвид коментарите му във въпросното интервю.

Настояват още Висшият адвокатски съвет да заяви изрична и отговорна позиция - дали той притежава качествата за поста на обвинител № 1.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...