Десислава Танева: Ще има промени в БАБХ, но не в пика на чумата - 24novini.bg

Десислава Танева: Ще има промени в БАБХ, но не в пика на чумата

Министърът на земеделието Десислава Танева  е категорична, че ще има промени в БАБХ заради чумата по свинете. Министърът на земеделието Десислава Танева е категорична, че ще има промени в БАБХ заради чумата по свинете. Архив
09.08.2019 | 10:20
(0 гласа)

"Ще има кадрови и организационни промени в Българската агенция по безопасност на храните. Това просто няма как да се случи сега в пика на заразата африканска чума по свинете, когато трябват хора на терен", заяви земеделския министър Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ в отговор на въпрос от протестиращите в Крушаре защо директорът на БАБХ Дамян Илиев не е премахнат от поста си. 

Танева е категорична, че Министерството на земеделието и храните ще съдейства напълно на прокуратурата за проверката, която главният прокурор Сотир Цацаров назначи. 

Според министъра на земеделието обезщетението от 300 лева, което ще се даде на животновъдите, които доброволно са умъртвили прасетата си е абсолютно достатъчна за възстановяване на стопанството и неговото дезинфекциране. 

"Финансовото обезщетение, което ще дадем на стопаните, които са си умъртвили доброволно животните, е напълно достатъчно за възстановяването на едно стопанство тип "заден двор. Парите ще стигнат да се почистят, дезинфекцират и репопулират стопанствата",

обясни тя и допълни, че "догодина всичко ще може да се репопулира". 

Десислава Танева заяви, че до момента има 30 огнища на чума по свинете при домашните животни, като основно са в Северна България.

Шест огнища са в промишлени свинекомплекси. 

"От 27 юли нямаме регистрирани нови огнища", заяви министърът и допълни, че заразата продължава да се разпространява при дивите свине. 

"В България можем да постигнем спиране на заразата с прилагане на мерките за биосигурност там, където ги няма и с регистрация на всички животни и стопанства. Това не е нито трудно, нито скъпо. Нашата цел е след като спрем разпространението следващата репопулация, която ще се направи, да е с със съответните мерки за биосигурност и с регистрация", заяви Танева.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...