Още едно село на протест за прасетата. Кметът ги подкрепя - 24novini.bg

Още едно село на протест за прасетата. Кметът ги подкрепя

Тази сутрин жителите на ямболското село Безмер излязоха на протест заради умъртвяването на прасетата. Тази сутрин жителите на ямболското село Безмер излязоха на протест заради умъртвяването на прасетата. Радио 999
08.08.2019 | 15:00
(0 гласа)

След жителите на Крушаре, които седми ден протестират за отмяна на забраната за умъртвяване на прасетата, от ямболското село Безмер днес излязоха десетки души, които също се обявиха срещу превантивното убиване на животните, съобщават местни медии. Протестът беше подкрепен от кмета на селото Росен Русев.

Протестът е затворил пътя към Авиобаза, която е българо-американско военно съоръжение.

Жителите на Безмер са категорични, че ще протестират, докато не отменят заповедта за избиването на свине заради африканската чума. 

"Нямаме информация за нищо. Казаха ни да си заколим прасетата и никой нищо друго не казва", коментира един от протестиращите животновъди. 

Кметът Росен Русев пък заяви, че подкрепя хората, тъй като това означава, че са будни и се борят за исканията си. 

"Подкрепям ги, защото си защитават интересите. Аз не съм животновъд, но хората имат право да са тук и да обявят исканията си. Те недоволстват, защото тук няма огнище на зараза. Някои от тях са категорични, че няма да допуснат властите да вземат прасетата им", заяви пред медиите Русев.

Междувременно протестът на жителите в Крушаре продължава седми ден. Хората там са категорични, че няма да позволят властите да влязат при прасетата им, освен ако не е за проби, с които да изследват дали има чума. Животновъдите са блокирали пътя между Ямбол и Сливен.

"Животно ще излезе само през трупа ми", заявяват някои от протестиращите.

Желязко Христов, който също е на протеста заяви пред местни медии, че от фамилната му свинеферма животно няма да излезе. 

"Паля стопанството, хващам си куфарите и заминавам в чужбина с децата си", заяви той. 

Пред "Радио 999" Христов обясни, че бавят документите за пререгистрация на фермата му с условието да се спрат протестните действия. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...