КПКОНПИ не откри нарушения при апартамента на Румен Радев - 24novini.bg

КПКОНПИ не откри нарушения при апартамента на Румен Радев

Радев и Радева не са в конфликт на интереси по отношение на купен имот от 142 кв.м., обяви КПКОНПИ. Комисията от вчера е без шеф Радев и Радева не са в конфликт на интереси по отношение на купен имот от 142 кв.м., обяви КПКОНПИ. Комисията от вчера е без шеф
06.08.2019 | 09:00
(0 гласа)

Президентът Румен Радев е закупил апартамент от 142 кв. за 168 хил. лв., но не е бил на публична длъжност и това не представлява конфликт на интереси. Това установи проверка на Антикорупционната комисия КПКОНПИ, решението по която е публикувано на сайта й.

С решението се прекратява производството по сигнала в останалата му част.

Сигналът бе подаден за назначаването на Десислава Радева, която по онова време все още не е негова съпруга, на поста пиар във ВВС.

В сигнала се посочва, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС във връзка с назначаване на Десислава Генчева (в момента Радева) на два щата, въпреки че втория такъв – пиар на ВВС по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.

ВВС е плащало наем на жилище, което обитава Десислава Генчева в София, в което е живял с нея и самият Румен Радев.

Посочва се още и че Радев е закупил през 2010 г. жилище от 143 кв. м. за 168 хил. лв., което е под пазарните цени на имотите за периода в района.

През 2005 г. е закупено ведомствено жилище от Министерство на отбраната и едновременно с това, неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът е продаден през 2007 г.

От проверката става ясно, че Радев действително е закупил подобно жилище. Покупката, както и ползването на друго жилище обаче не са извършено, докато той е президент и съответно не е заемал публична длъжност. Освен това се посочва, че няма връзка между Румен Радев и Десислава Генчева, преди да сключат брак като двойка малко преди президентските избори през 2016 г.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...