"Визия за София" на Фандъкова писана 9 години за 1,2 млн. лв. - 24novini.bg

"Визия за София" на Фандъкова писана 9 години за 1,2 млн. лв.

Визия за София на кмета Йорданка Фандъкова се пише почти 10 години и е възлагана за над 1 млн. лв. Още не е готова Визия за София на кмета Йорданка Фандъкова се пише почти 10 години и е възлагана за над 1 млн. лв. Още не е готова
05.08.2019 | 13:57
(0 гласа)

"Визия за София" на кмета Йорданка Фандъкова е писана 9 години, а за подготвянето й са дадени над 1 млн. лв. от парите на софиянци. Такъв документ обаче все още няма готов обаче.

 

Ако влезете на сайта на "Визия за София", ще видите добре направена платформа... пълна с пожелания и малко доклади.

В единия например впечатляващо пише какво се изобразява на картичките на София преди Освобождението и сега. Несъмнено полезна информация, която следва да се плати с парите ни на данъкоплатци.

Документът, с който София трябваше да е готова още в края на 2018 г., както пише във версията на сайта на английски език впрочем, все ощ не е готов.

Според версията на сайта на български език обаче, срокът бил удължен до септември 2019 г., т.е. до след 25 дни,

защото явно не са били готови авторите до края на 2018 г.

Сега обаче в този сайт има няколко тематични групи, с малко новини, библиотека с линкове към ПМС, наредби и програмата на ГЕРБ за София, разни други докумени, екселски таблици за публични обсъждания, в които поше "няма инфо" и... това е всичко. Стратегия няма.

Иначе, да, сайт има.

Още на първа страница ни посрещат над 10 линка към визиите на световни и европейски градове, като още първият линк - към стратегията на Барселона - не работи. Останалите работят и по-важото - отварят стратегии до 2025, 2030, 2040 г. - направени според възможностите, къде изчерпателни и впечатляващи, къде не, но налични.

За разлика от тях "Визия за София" не съществува. Още се готви. Всъщност, готви се девета година,

а не втора, както ни убеждава кметът Фандъкова през този сайт ( като на различните езици на сайта, ни убеждава в различни неща).

24новини.бг тръгна по дирите на възлагането и изпълнението на документа и установи фактите - къде през АОП,

къде чрез пряко договаряне, къде обявено на скрито място в сайта на Столичната община, къде гръмко обявено (за което сме признателни)  през сайтовете на спечелилите фирми, НПО и организации, информацията се събра.

Първото възлагане на "Визия за София" става в далечната 2011 г. срещу сумата от 612 хил. лв. без ДДС или над 734 хил. лв. с ДДС.

Парите са по Оперативна програма "Регионално развитие", тоест съфинансира Общината с пари на данъкоплатците.

Печели дружеството "Обединена София XXI" със седалище на ул. Алабин. Подчертаваме, че не се ангажираме с мнение по въпроса какво и колко е изработил изпълнителят, защото народът е казал: не е луд който яде баницата, а който му я дава. Тоест не търговският интерес на едно дружество е въпросът, а как се разхищават парите на софиянци за... писане на документи.

А да е почтена е обещала кметът Фандъкова (не търговското дужество) като се е явила на избори 3 пъти за 10 години.

Затова нашето питане е към нея, не към фирмите и НПО, публично оповестени като изпълнители и описани в тази статия.

Цели 6 години по-късно същата поръчка за "Визия за София" се възлага за втори път, но вече на по-скромна цена

- около 150 хил. лв. без ДДС, разбита прилежено на три по-малки поръчки, за да не личи сумата и да не се преминават праговете, след които възникват задължения за по-голяма публичност. Разбива се на три:

  • обява за избор на експерти - 66 166 лв. без ДДС
  • обява за избор на дигитална имедийна агенция - 41 хил. лв. без ДДС
  • обява за избор на комуникационна агенция - 45 хил. лв. без ДДС

Така сумата за второто възлагане е около 152 хил. лв. без ДДС или над 180 хил. лв. с ДДС.

Сборът от първото и второто възлагане на "Визия за София" набъбва на 914 хил. лв. с ДДС.

Тоест, кметът Йорданка Фанъдкова е възложила или поне не възразила да се дадат близо 1 милион лева, за да се пише един документ в течение на 6 години - от 2011 до 2017 г.

Но сагата не спира дотук.

Има и тето възлагане. Прави се в края на 2018 г. с краен срок... 2018 г. Към нея са правени поправки в АОП през м. май.

Днес е 5 август 2019 г. и осем месеца след крайния срок (31 декемвир 2018 г.) такъв документ няма готов и финализиран наличен. А в сайта е обяснено, че срокът е удължен с решение на СОС до септември 2019 г.

При възлагането му отново се прибягва до разбивка на седем подпоръчки (наречени прилежно "тематични групи"), за да има пари от данъците на софиянци - за работа или за всички от хранилката всеки да си прецени сам.

Сумата по третото възлагане е 171 810 лв. без ДДС или 206 172 хил. лв. с ДДС.

И за тези над 200 хиляди лева е възложено "провеждане на проучване, анализ на събраната информация, изготвяне на структура и съдържание" на "Визия за София" по 7 тематични групи:

  • тематична група "хора", възложена на социологическата агенция Алфа Рисърч за 67 900 лв.
  • тематична група "околна среда", възложена на "Енвайър рисърч" ООД.
  • тематична среда "транспорт", възложена на Института за транспортни изследавния и Регул БГ ООД за 30 000 лв.
  • тематична група "градска среда", възложена на Сдружение "Неформално" за 36 хил. лв.

Остават още три тематични групи - "култура", "икономика" и "управление", които не са възложени и нямат обявени изпълнители, защото очевидно сумата по поръчката не е достигнала за тях, както се вижда от сбора на горните 4 "тематични групи".

Така злополучно приключва и третото възлагане за 171 810 лв. без ДДС или 206 172 хил. лв. с ДДС.

Както всеки шестокласник би могъм да пресметне,

сборът от трите възлагания на "Визия за София" за времето от 2011 до 2018 г. е над 1,120 млн. лв. с ДДС.

Разхищение или полезен разход за изработване на документ ще прецени всеки столичанин. За над 1 млн. лв. биха могли да се оправят квартални улици, да се построи детска градина, да се изградят спортни съоръжения, да се помогне на групи от хора със специфични потребности и още какво ли не, биха казали едни. Други биха казали, че визия трябва. Ние също мислим така. Но е факт, че е възлагана три пъти и я няма. И това е проблемът, от който тръгва нашето разследване.

Ако днес потърсите "Визия за София" в Гугъл, ще откриете този сайт:

 И може да му се радвате - платено е щедро от вашите пари, работено е почти 10 години, аткакто е кмет Йорданка Фандъкова всъщност. И струва на 1,2 млн. лв.

Хубаво е, но не е готово.

И да припомним: през 2010 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел над 1,5 млн. лв. хонорар за маркетингово проучване, съобщи адвокатът му Румен Еленски във Върховния административен съд (ВАС), който заседава на 23 сепетмври 2010 г. по делото за взетите от Доган пари. През март същата година стана обществено известно, че лидерът на ДПС е получил 1,5 млн. лева като консултант по четири крупни енергийни проекта – основно хидровъзел „Цанков камък", но и „Доспат", каскада „Горна Арда" (чието строителство още не е започнало) и язовир „Тунджа".

Тогава ГЕРБ бяха възмутени, че за "гьола" Цанков камък се давали толкова пари за доклади на "хидроинженера Доган". Сега, обаче, за документа "Визия за София", струваща колкото хонорара за доклада на Доган, ГЕРБ и кметът Фандъкова не са шумно против. Нито ДПС очевидно.

 

Снимка: Визия за София

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...