Уволниха Мая Илиева заради протестите. Манолова се заканва - 24novini.bg

Уволниха Мая Илиева заради протестите. Манолова се заканва

Мая Илиева остана без работа заради организацията на протестите на медицинските сестри Мая Илиева остана без работа заради организацията на протестите на медицинските сестри
04.08.2019 | 16:12
(0 гласа)

Медицинската сестра Мая Илиева, която беше сред организаторите на протестите на медицинските специалисти, е била уволнена от Болница "Токуда". Това съобщи самата тя в социалната мрежа Фейсбук.

„От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда. Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се оттърват от неудобната – от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните "доказателства". Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта. И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на независимите синдикати в България - КНСБ - CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила.

 

Защото не можаха да ми затворят "голямата уста" (цитирам д-р Иван Кокалов),

който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: "Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда". И се погрижи, удържа на обещанието си.

Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в Acibadem City Clinic Болница Токуда от 2012 г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът (КНСБ) и работодателят са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос.

Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя?

Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения.

Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори "голямата уста", нито ще ме постави на колене. Напротив –

още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти

и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост. За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две.

Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще“, написа Илиева в социалната мрежа.

Тя получи подкрепата на десетки протестиращи в социалната мрежа, а към тях се присъедини и омбудсманът Мая Манолова.

 

Омбудмсманът видя в уволнението опит за сплашване и се закани да не спира да подкрепя хората, които търсят правата си.

„Приятели, уволнили са Мая Илиева - вдъхновителката на протеста на медицинските специалисти и като човек, и като приятел, и като омбудсман не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци мотиви, с които това е направено. На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая. Това е и недвусмислен знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си.


Ще продължа с всички законни средства да подкрепям както Мая, така и колегите й в абсолютно справедливите им искания“, изрази позицията си Манолова също в социалната мрежа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...