Съдът опроверга ГЕРБ - „поправка Артекс има“. Борисов нареди обжалване - 24novini.bg

Съдът опроверга ГЕРБ - „поправка Артекс има“. Борисов нареди обжалване

03.08.2019 | 17:00
(0 гласа)

През седмицата от фирмата „Артекс“ съобщиха, че строежът на небостъргача „Златен век" в „Лозенец“ ще продължи.

 

Строежът ще продължи след като Софийският административен съд е потвърдил, че разрешителното за стреож е валидно. Така напрактика съдът потвърждава, че поправката в Закона за устройството на територията (ЗУТ) е валидна за неостъргача, което от ГЕРБ отричаха.

 

Поправката дори беше наречена на името на фирмата „Артекс“ от протестиращите срещу строежа на високата сграда на това място.

От фирмата посочиха, че поради спирането на работата по сградата са претърпели загуби за 1,8 милиона лева.

Но от Инициативния комитет „Лозенец", които са срещу изграждането на небостъргача, посочиха, че ще продължат с протестите.

Вчера от ДНСК обявиха, че ще обжалват решението на съда като за това имат срок от 14 дни, които вече текат.

По-късно премиерът Бойко Борисов написа в социалната мрежа, че лично той е разпоредил да има обжалване.

В разговор с регионалния министър Петя Аврамова разпоредих държавните органи незабавно да предприемат действия по обжалване на решението на съда по казуса със сградата “Златен век” в София. Министър Аврамова разговаря с ръководството на ДНСК, която е компетентната институция, която може да атакува решението отново в съда. Преди минути бях информиран, че е създадена пълна организация и процедурата по обжалване ще бъде задействана още в началото на следващата седмица, написа Борисов.

 

Небостъргачът предизвика засилено обществено внимание в разгара „Апартаментгейт“, в който председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник на Борисов – Цветан Цветанов и правосъдният министър Цецка Цачева си купили евтини апартаменти именно от фирмата, която изгражда „небостъргача“. Малко преди да купят своите нови жилища Цветанов и Цачева участват в гласуване на закон, с който променят правилата за валидността на разрешителните за строеж, което според редица експерти обслужва фирмата „Артекс“ и по-конкретно – удължаването на разрешително за строеж на „Златен век“. От ГЕРБ отрекоха да има поправка "Артекс", но решението на съда показва обратното. 

Още при спирането на строежа гражданите се усъмниха, че Борисов се намесва заради натрупаното напрежение точно преди изборите, но след като отмине строежът ще продължи. До тук прогнозите са верни, но идват и местни избори. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...