БАБХ проверява за заровени живи прасета до Сливо поле - 24novini.bg

БАБХ проверява за заровени живи прасета до Сливо поле

д-р Алексанъдр Митева от БАБХ д-р Алексанъдр Митева от БАБХ
27.07.2019 | 11:02
(0 гласа)

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле, Русенско. Това каза в „Тази събота” по Би Ти Ви д-р Александра Митева – началник отдел „Здравеопазване на животните" към БАБХ

„Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва.

Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, заяви д-р Митева.

Там трябва да бъдат загробени 40 хил. прасета. Вчера в Новините на bTV показахме, че изискванията за безопасност не се спазват. По думите на Митева, ситуацията е доста сериозна, след като трети индустриален комплекс беше засегнат от африканската чума. „Много мерки бяха предприети. Много сигнали и апели имаше в обществото за опасността, която ни грози.

Стратегията на ЕС за контрол на африканската чума я прилагаме от миналата година, когато беше регистрирано първото огнище”,

каза д-р Митева. Експертът от БАБХ заяви, че навлизането на вирусът става много лесно заради дивата популация на свине. Според нея оградата с Румъния, където заразата е в изключително големи размери, си е свършила работата, но тя е само по сухопътната граница.

„Дивите прасета са много добри плувци. Трупове на умрели прасета спокойно могат да минат през Дунав и да инфектират нашите територии.

Да не забравяме и човешкия фактор”, заяви тя. Д-р Митева призна, че има пропуски от страна на контролните органи и някой е пренебрегнал опасността.

Тя добави, че основен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като посочи, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси – 3.

Тя посочи, че притесненията от екокатастрофа в село Зидарово са неоснователни.

„Това е случай на огнище, където вирусът е прехвърлен на огромно разстояние – от Северна към Южна България. Там беше констатирано, че огнището е при нелегално отглеждане на свине. Не екологична криза ни грози, а икономическа ”, коментира д-р Митева.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...