22 огнища на чума: Една шеста от свинете се евтаназират - 24novini.bg

22 огнища на чума: Една шеста от свинете се евтаназират

Една шеста от прасетата ще бъдат евтаназирани Една шеста от прасетата ще бъдат евтаназирани
27.07.2019 | 14:40
(0 гласа)

Тече евтанизацията на 40 000 прасета от фермата за свине в село Бръшлен, Русенско, като техните тела се заравят в терен край Сливо поле. Някои от животните обаче са били живи по време на заравянето, съобщи bTV, която излъчи и репортаж от мястото.

По NOVA телевизия друг репортаж показа, че една шеста от прасетата у нас ще се евтаназират само в Русенско.

В страната се отглеждат близо 600 хил. прасета, като най-големите комплекси са в Русенско, Шуменско и Северна България.

Според репортажа на bTV служителите, които заравят животните, не носят предпазно облекло. Няма и табели, които да съобщават на населението, че това е опасна зона. Изкопът край Сливо поле е на метри от зърнопроизводствена база, птицеферма и автосервизи.

"Тя водата се изтича в Дунава. Подпочвената върви тук на 5-6 метра,

когато е по-високо нивото и все пак хората си ползват, както и аз имам сонда", казва Валентин Димитров от Ряховци пред телевизията.

Органите по контрола твърдят, че всички изисквания се спазват, а живи прасета не се заравят, но според репортерите на място заразените локации са под строг контрол, достъпът е ограничен и тези твърдения на властта няма как да бъдат проверени.

 

Над 60 са фермите в страната, в които се отглеждат свинете в страната. 22-ро огнище е обявено днес, каза пред NOVA министър Дессилава Танева.

Тя предупреди, че поне за половин години или година хората занапред няма да могат да гледат прасета и призна за "тежка криза"

в сектора и заплаха заради това "икономическо значимо заболяване".

Танева отново потвърди, че еврокомисарят по здравеопазването е прав с критиката към България за справянето с чумата. Тя съобщи, че се разширяват санитарните зони и предстои загробване на животните в по-голям периметър.

Съжалявам за непопулярните мерки, но ние трябва да спасим този сектор у нас, каза тя по повод умъртвяването на прасетата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...