Протести "за" и "против" Гешев, петиция издига втори кандидат (обзор) - 24novini.bg

Протести "за" и "против" Гешев, петиция издига втори кандидат (обзор)

Протести за и против Гешев днес и петиция, която издига за главен прокурор Бойко Атанасов - 3 дни преди края на процедурата Протести за и против Гешев днес и петиция, която издига за главен прокурор Бойко Атанасов - 3 дни преди края на процедурата
25.07.2019 | 13:03
(0 гласа)

Стотици граждани се включиха в протеста срещу единствената номинация за главен прокурор - Иван Гешев пред сградата на ВСС, точно преди началото на заседанието на Съвета днес.

Възможност за втора номинация за следващ обвинител номер едно на България има само днес, утре и в понеделник, по закон.

Бившият правосъден министър Христо Иванов внесе иск до ВСС за завеждане на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

за действия, уронващи престижа на съдебната власт.

Припомняме, че Иванов бе министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов, но сега е председател на партия и процедурата за избор на гравен прокурор се подлага под съменние заради намесата на партийни акции в нея.

Според Иванов Гешев прави недопустими политически изказвания и така уронва авторитета на съдебната власт.

Паралелно с протеста пред сградата на ВСС имаше и контрапротест, организиран от сайта ПИК, в подкрепа на Иван Гешев.

Двата протеста влязоха в словесни нападки и се стигна до блокада на трамвайната линия.

В същото време министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който е единствената политическа институция с право да наминира кандидат, обяви пред bTV, че няма да издига свой кандидат за главен прокурор, въпреки че по закон има право. По думите му Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа.

Припомняме, че вчера следобед авторитетни адвокати написаха писмо до Висшия съдебен съвет, с което поискаха проверка на скандални, според тях, изявления на зам.главния прокурор и единствен кандидат за шеф на държавното обвинение, направени в негово интервю по БНТ.

Сред подписалите са адвокати като Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Емилия Недева, София Разбойникова, Мария Шаркова. Някои от тях са печелили много дела в Европейския съд в Страсбург на граждани срещу държавата, включително и такива заради изявления на овластени.

Към настоящия момент 5000 души вече са подписали петиция за издигането на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор,

но като гражданска кандидатура.

Петицията се разпространява в интернет.

"Следовател Бойко Атанасов, съдиите Лозан Панов, Методи Лалов, Калин Калпакчиев са само част от достойните и заслужили доверието на обществото магистрати. През последните десетилетия прокуратурата се превърна в основен стожер на властта на мафията, като изборът на неин ръководител беше инструмента на политическата мафия за контрол над тази институция, изградена по сталински модел.", се казва в нея. Като иницатори са се подписали сдружение БОЕЦ, Асоциация на свободното слово „Анна Политковскя”, Гражданско сдружение „Ние, гражданите” и Движение „Зелен Младост”.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...