От 10 млн. лв. са върнати едва 600 хил. лв. от фалшивите къщи за гости - 24novini.bg

От 10 млн. лв. са върнати едва 600 хил. лв. от фалшивите къщи за гости

Васил Грудев заяви, че от 10 млн. лева източени за фалшиви къщи за гости, са върнати само 600 хил. лв. Васил Грудев заяви, че от 10 млн. лева източени за фалшиви къщи за гости, са върнати само 600 хил. лв.
22.07.2019 | 12:57
(0 гласа)

От установените фалшификации за 10 млн. лв., за които призна бившият министър на земеделието Румен Порожанов, са върнати едва 600 000 лева към момента от собственици на фалшиви къщи за гости, каза пред NOVA днес новият директор на фонд Земеделие Васил Грудев.

"Само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са на работа. Ситуацията е наистина шокираща.

Имаме кардинален проблем, който надявам се още днес да бъде решен", призна още той след арестите на шефове от ДФЗ заради измамни схеми със задържания Миню Стайков.

Грудев допълни, че заради специализираната акция и арестите във фонда служителите били в стрес. „Надявам се, че тази ситуация, която доведе до голямо стрес сред служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет”, защити той чиновниците, част от които, според прокуратурата, участвали в източването на същия този бюджет.

Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет от европейски пари в България - "около 45% от целия бюджет”, подчерта той.

„Това, което е открито в дома на служителя на фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ, каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме работата на всички останали”, обясни Грудев за арестувания експерт.

Новият изпълнителен директор коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов.

„Аз го познавам като един изключително добър професионалист, съвестен и честен експерт.

Не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение”, заяви Грудев.

Според Грудев фондът трябва да заработи абсолютно прозрачно чрез пълна електронизация на системите, както и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър. Той трябва да свързва бенефициентите с експертите в ДФЗ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...