Радев в Рожен: Да вдигнем България от апатията! (снимки) - 24novini.bg

Радев в Рожен: Да вдигнем България от апатията! (снимки)

На Рожен Румен Радев призова България да преодолее апатията На Рожен Румен Радев призова България да преодолее апатията Кадър: bTV
19.07.2019 | 15:00
(0 гласа)

"Ние, българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности“, Това заяви президентът Румен Радев на откриването на Роженския събор.

 

По думите му, "мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите кабагайди заедно могат да разлюлеят една непоклатима планина, така

 

ние всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде".

Радев отбеляза, че "с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си мъдростта на старците и надеждите ни за още неродените."

Държавният глава даде началото на събитието със звън на родопски чанове.

Роженските поляни край Смолян бяха огласени от стотици малки и големи гайдари, с което започна и откриването на събитието.

В програмата участват над 3500 изпълнители, а посетителите се очаква да са над 250 хил. души.

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева разгледаха изложбите, музейните експозиции, етно селището, културната зона и други акценти от събора, които представят народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии.

Изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, на малката певица от Чепеларе Мария Бечева и на ансамбъл „Родопа“ – Смолян бяха част от откриването на събора.

По-рано днес МВР обяви, че се въвежда временна организация и трафикът през прохода "Рожен" се спира за трите дни на всенародния събор.

Кадри: bTV и Facebook

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...