Колко са заплатите на властта и колко - в IT-сектора? - 24novini.bg

Колко са заплатите на властта и колко - в IT-сектора?

Заплата на премиера Борисов е над 7 хил. лв., а на президента Радев - над 11 хил. лв. Депутатит получават около 6 000 лв. Заплата на премиера Борисов е над 7 хил. лв., а на президента Радев - над 11 хил. лв. Депутатит получават около 6 000 лв. Кадър: bTV
18.07.2019 | 11:23
(0 гласа)

Средната заплата в страната се увеличи, съобщи оптимистично НСИ. Така се повиши и депутатското възнаграждение - на около 6 300 лв. месечно. От там се повишават и заплатите на премиера и президента - съответно над 7100 лв. и над 11 хил.лв. на месец към този момент.

 

Дебатът за размера на заплатите на властта след хакерската атака,

след като самият премиер поиска да се увеличат заплатите на IT-специалистите в държавния сектор, включва да припомним и това колко му плаща на самия него българският данъкоплатец.

И днес припомняме:

С оглед съвсем закономерния интерес на данъкоплатеца на кого и за какво плаща заплати, изхождаме от законовата норма - заплатата на депутатите. Тя е около 6 300 лева месечно - близо четири пъти над средната за обикновения работещ българин у нас. И то ако работи в София.

Поради добавянето на пликове с безотчетни пари в размер на 2/3 от заплатите им - т.е. около 2300 лв. месечно, депутатските възнаграждения скачат над четири пъти над средната за страната. И това основателно дразни хората.

Защото, докато регламентират как гражданите да не укриват данъци,

самите депутатит са узаконили да получават "пликове с пари" всеки месец, без да им плащат данъци.

Родните 240 депутати вземат месечно по около 2300 лв. "в плик",

което означава, че 552 хил. лв. месечно или 6 млн. лв. годишно самият парламент хвърля в сивата икономика.

Това нито е нормално. Нито е законно.

Иначе поискаха от партиите да върнат надвзетите пари. Което пък гласуваха, за да стане законно. И никого не наказаха, че и платил повече на партиите.

След ръста на средната работна заплата, по закон се увеличава със 150 лв. и заплатата на депутатите, Цвета Караянчева, Бойко Борисов и Румен Радев. това стана още през ноември м.г. Обикновените трудещи се в държавата не получиха по 150 лв. върху заплатите си, обаче.

За септември миналта година в обществения сектор средната заплата е била 1173 лв., показа bTV:

Всеки депутат взема това възнаграждение, умножено по 3, или 3519 лв.

 

 но с допълнителните плащания заплата му скача до около 6500 лв.

Председателят на парламента вече взима 5454 лв., а заместниците ѝ – 5102 лв. без въпросните добавки обаче.

Повиши се и заплата на премиера Бойко Борисов - на около 7 100 лв.

Заплатата на премиера е 55% повече от депутатската, по закон.

Прибавя се и по 1% от тази сума – 55 лв., за всяка година стаж. При 30 г. трудов стаж на премиера към основната заплата се добавят 1650 лв. Така стигаме до крайната сума от

7104 лв. месечно, които ние плащаме на Борисов да ни ръководи:

 

Президентската заплата се формира от депутатската заплата, умножена по 2, или 7038 лв. на месец.

Трудовият стаж обаче има по-голяма тежест – 1,6% от тази сума, или 113 лв. за всяка прослужена година.

По публични данни президентът има 36 г. трудов стаж и така се прибавят 4068 лв. само за стажа му.

Общата крайна сума е 11 106 лв. на месец за Румен Радев от българите - да ни е държавен глава:

 

Разбира се, цитираните суми са с удръжки за ДОО, ДЗПО (за по-младите), здравни осигуровки и плосък данък от 10 %.

Депутатите имат и глоби за неизвинени отсъствия от парламента.

След всичко това идва въпросът как точно един IT-специалист ще взима обичайната си заплата от 5 хил. лв. месечно например, ако работи в едно министерство, щом това е повече от заплатата на заместник-министъра? Отговорът е: Никак. Тоест

говореното от премиера и външната министърка за по-високи заплати в администрацията е чист популизъм.

Основателен въпрос е и по силата на кое щатно разписание директорът на дирекцията ще взима 2500 лева заплата, а IT-специалистът, който му е подчинен - 5000 лв.? Няма закон и наредба, които да го подволяват.

Популистките разкази на властта от вчера насам съзнателно изместват въпроса към заплатити на IT-специалистите, вместо към ключовия -

как точно НАП ще напише и изпрати 5 млн. писма до българите, за да информира всеки от тях, че даннните му са откраднати, НАП не ги е опазила и човекът има право да съди НАП.

Освен това в мрежата се завъртя и

втора пропагандна теза - че НАП подлежала на глоба от 20 млн. евро. Това са 40 млн. лева, а НАП е държавна.

Следователно,

5-те милиона данъкоплатци, чиите данни бяха хакнати, сега трябва и да... платят,

заради това, че са станали жертва на разградената си държава. Пълният абсурд на "държава на Борисов" обаче, колкото и да е омерзителен, все пак поставя въпроса колко пари взимат управниците, загрижени за парите на IT-специалистите.

И докато българите живеят в най-бедната в ЕС държава, и личните им данни се разпространяват с линкове между приятели във Фейсук,

заради което не последва нито една оставка,

управляващите комфортно се хранят с парите на същите тези данъкоплатци. А от телевизорите вастта популистки говори за 100 лв. увеличение на парите на IT-специалистите в администрацията.

Иначе, в IT-сектора специалистите спокойно взимат колкото депутатите, премиера и президента, но това не е защото държавата се грижи за сектора, а е защото секторът се развива пазарно - въпреки държавата.

Стpaнaтa ни ce ĸoнĸypиpa c Гъpция и Итaлия, където сpeдeн пpoгpaмиcт взeмa oĸoлo 2000 eвpo нa мeceц. Зa cpaвнeниe y нac ce cмятa, чe

cpeднoтo мeceчнo възнaгpaждeниe зa eдин cpeдeн пpoгpaмиcт e oĸoлo 1500 eвpo,

като към тях има социални плащания, бонуси и скала с ръст на заплатата за срока на договора.

Разрабочици на приложения, в т.ч. и iOS приложения, взимат по около 5 000 лева, а хора с опит и изпълнители на по-сложин задачи - и до 10 хил. лв. на месец.

Има и позиции на тийм-лидери с над 7-8 години опит, които предлагат заплати над 10 хил. до 18 хил. лева месечно, като това зависи от компанията и спецификата на бранша, за който се разработва.

В държавата, в която премиерът Борисов е на богатите, а не на гражданите и на честно трудещите се хора, това всъщност е единственият лъч надежда. Надежда, че някой все още може и без Борисов. И въпреки него. И то само с честен труд.

 

Кадри: bTV

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...