Лекар осъди Цветанов за 62 хил. лв. заради "лекари убийци" - 24novini.bg

Лекар осъди Цветанов за 62 хил. лв. заради "лекари убийци"

Тогавашният вицепремиер и вътешен министър, както и шеф на щаба на ГЕРБ, сега е осъден от лекаря. Но плащаме всички Тогавашният вицепремиер и вътешен министър, както и шеф на щаба на ГЕРБ, сега е осъден от лекаря. Но плащаме всички
15.07.2019 | 13:00
(0 гласа)

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс!“, заяви скандално на 3 декември 2010 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

След 9 години един от лекарите, за които той говори тогава, окончателно спечели делото си и ще получи обезщетение около 62 хил. лв.,

пише в свой материал "Свободна Европа" .

Сметката, натрупана от Цветанов ще бъде платена от прокуратурата, тоест от държавата, тоест от всеки български данъкоплатец. Но не и от Цветан Цветанов, станал причина за глобата.

През 2010 г. той стигнал до извода за "умишленото умъртвяване" , след като е прочел стенограма от записани със специални разузнавателни средства (СРС)

разговори между лекари от горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“.

Случаят бързо доби популярност като „бебето във фризера“ и противно на твърденията и на Цветанов, и на прокуратурата, разследването завърши безславно с постановление за прекратяване „поради липса на престъпление“.

А посочените като убийци четирима лекари дори не бяха обвинени, добавя в. "Сега" от днес.

Сега прокуратурата трябва да плати на единия от тях обезщетение от 40 000 лева, 2000 лева разходи за адвокат, както и лихва, която тече от 8 юни 2014 г. Според "Свободна Европа" само размерът на дължимата от прокуратурата лихва е за над 20 000 лева.

Така сумата достига около 62 хил. лв.

Д-р Михаил Милатович окончателно е спечелил делото си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) на 3 юли.

Първите две съдебни инстанции приеха, че разследващите са „сринали“ лекарската му кариера, като

незаконно са разгласили информация от разследването срещу него,

а Върховният касационен съд (ВКС) накрая не допусна за разглеждане жалбата на прокуратурата и така решението влиза в сила.

Припомняме, че д-р Милатович и колегите му Стефан Лазаров и Катя Гецова, както и шефът на АГ отделението в болница „Св. Иван Рилски“ д-р Димитър Сотиров бяха арестувани на 30 ноември 2010 г., като МВР побърза да информира, че са заподозрени за умишлено умъртвяване на живородено бебе, но обявено за мъртво предварително. Четиримата прекараха в ареста 24 часа. Те твърдяха, че става дума за абортирала в 22-та седмица 17-годишна непълнолетна от Лясковец, а не за убито при раждане дете, както съобщи Цветанов от трибуната.

През май 2013 г. стана ясно, че деветорна съдебно-медицинска експертиза напълно оневинява лекарите. Затова и делото бе прекратено, без те да бъдат привлечени към наказателна отговорност, но прокуратурата вече бе дала пресконференция с разгласяване на непозволена информация.

Сега на д-р Милатович, с мотив

"заради провежданите от прокуратурата медийни кампании – изяви пред медиите, даден нарочен брифинг,

разрешения до други органи за разгласяване на информация, фактите относно разследването и участието на ищеца в разследваните събития са достигнали до широк брой получатели, а това е провокирало допълнителна негативна реакция сред хора, които при други обстоятелства не биха узнали за воденото разследване“, всички български данъкоплатци, но не и самият Цветанов като длъжностно лице тогава, ще платят близо 62 хил. лв.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...