Белград забърка София в шпионски скандал - 24novini.bg

Белград забърка София в шпионски скандал

Вучич и Борисов демонстрират топли отношения, но техните подчинени дават обратните сигнали Вучич и Борисов демонстрират топли отношения, но техните подчинени дават обратните сигнали
14.07.2019 | 09:30
(0 гласа)

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун забърка България в шпионски скандал. В интервю за вестник "Курир" сръбският политик заяви, че "преди два месеца в Скопие е сформиран мощен разузнавателен екип, който работи под прикритие в един голям западноевропейски автомобилен завод". "Неговата цел е да бъде блокирано постигането на компромисно решение между Белград и Прищина", казва Дрецун.

По думите му, в този екип работят разузнавачи от България, Северна Македония, Германия и Албания.

Скопие се превръща в мощен разузнавателен център за работа срещу държавните интереси на Сърбия. Всяко компромисно решение е основният стабилизиращ стълб в региона. Липсата на компромис между Белград и Прищина е подготовка за нови сблъсъци в региона и създаването на "Велика Албания", твърди още Дрецун, който е член на Сръбската прогресивна партия и

един от най-приближените на президента Александър Вучич и на външния министър Ивица Дачич.

Сръбският депутат допълва, че "македонските власти трябва да отговорят какви са целите на този разузнавателен екип, който вреди напълно на Сърбия". "Какво могат да направят освен да събират информация и да разпространяват дезинформация. Този екип няма за цел да защитава нашите интереси, а да работи срещу тях. Това никак не е безобидно. Могат да направят някоя медийна и политическа диверсия и да предизвикат дори и сблъсъци", казва още Милован Дрецун.

Отношенията между Сърбия и Косово са особено изострени.

Преговорите между двете държави са блокирани заради търговските бариери.

От македонското правителство отказаха да коментират твърденията на Дрецун и заявиха, че изявленията на премиера Зоран Заев по въпроса за Сърбия и Косово са за изграждане на приятелство чрез диалог и отхвърлят всякакви разговори за "пакт срещу Сърбия".

Припомняме, че през седмицата избухна скандал между Дачич и и българският премиер Борисов именно заради Косово, което Сърбия категорично не признава за отделна държава.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...