Проверяват Белоградчишките скали по сигнал за вандализъм - 24novini.bg

Проверяват Белоградчишките скали по сигнал за вандализъм

Министърът на културата се самосезира за Белоградчишките скали и нареди проверка Министърът на културата се самосезира за Белоградчишките скали и нареди проверка
13.07.2019 | 17:30
(0 гласа)

Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка.

 

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)

ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост.

Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

Спешната проверка е заради поставянето на осветление на Белоградчишките скали. За нарушенията има подаден сигнал от председателя на комисията по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов за "вандалщина" на обекта.Рашидов е бивш министър на културата, а Боил Банов бе негов заместник.

Белоградчишката крепост е паметник на културата, а тя, както и природната забележителност – скалите, се управляват от община Белоградчик.

Според Рашидов под погледа и с одобрението на общината работници поставяли винкели за осветление в скалите, както и на крепостта.

За дейността нямало одобрен проект, както и разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и от екоминистерството, което пък отговаря за природната забележителност.

"Това недопустимо", смята бившият министър на куртурата, а настоящият нареди да започне проверка по сигнала.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...