Лъвът на Шипка струва 147 хил. лв., магаре изяло чертежите му - 24novini.bg

Лъвът на Шипка струва 147 хил. лв., магаре изяло чертежите му

Реставратори влязоха в лъва на Шипка, тежи 28 тона и струва 147 хил. лв. Реставратори влязоха в лъва на Шипка, тежи 28 тона и струва 147 хил. лв.
13.07.2019 | 18:30
(0 гласа)

Реставратори отвориха специално оставена от създателите „вратичка“ в тялото на 28-тонния бронзов лъв на монумента Паметник на свободата на Шипка, за да инспектират отвътре състоянието му. По думите на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов състоянието на отлятата през далечната 1934 година скулптура е изключително добро.

 

Няма видими следи от корозия, а отделните фуги са направени толкова прецизно, че дори игла не можело да се промуши през тях, казва той.

 

За последно реставрация и то частична на лъва е била правена през 1991 година от художника-реставратор Стефан Тъпанов.

Паметникът е висок 31,5 м, изграден е от доломит във формата на пресечена пирамида, наподобяваща средновековна крепост.

Основният камък е бил положен на 24 август 1922 година от цар Борис ІІІ и тогавашният Търновски митрополит Филип.

Докато траело изграждането на няколко пъти мечки влизали в землянките, ползвани от работниците за нощуване, а

магарицата Върбина изяла екзикутивните чертежи за бронзовия лъв.

Работили са не само големи леяри, но и хора с огромно патриотично чувство, коментира историкът.

Работата по обновяването на националната светиня стартира на 18 юни, обществената поръчка на стойност 111 000 лв. с ДДС бе спечелена от две пловдивски дружества с опит „Тракарт“ ЕООД и „Рестрой“ ООД.

Очаква се проектът да бъде завършен в началото на септември, по тази причина за тазгодишните чествания вътрешността на паметника ще остане затворена за туристите.

Ще се извърши цялостно почистване на бронзовата фигура, както и фугиране и обработване срещу корозия на вътрешната му носеща конструкция. В настоящата дейност е предвидено демонтиране на част от единия крак на лъва и разбиване на бетона във вътрешността.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в продължение на 2 години в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“: „Ние обичаме България“.

На 23 юли в Казанлък ще бъдат показани уникални документи и материали, свързани с изграждането на монумента, в подготовката на експозицията усилията са си обединили няколко музейни институции.

В рамките на цялостната техническа паспортизация на паметника ще бъде направен паспорт и на лъва.

В началото на миналата година монументът най-после се сдоби и с документ за държавна собственост.

Направена е и данъчната оценка - монументът струва според нея символичните 147 000 лв.

За първи път идеята за изграждане на паметник, който да увековечи подвига на опълченци и руси, се издига от депутатите на Учредителното събрание в Търново през 1879 г., но нейната реализация започва да се осъществява едва 42 години по-късно.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...