От 2020 година ще има биометрични данни в личните карти - 24novini.bg

От 2020 година ще има биометрични данни в личните карти

Новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Архив
11.07.2019 | 20:30
(0 гласа)

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за личните документи, с които от 1 октомври 2020 година в документите за самоличност ще има чип с биометричните данни. С промените се удължава и срокът на валидност на международния паспорт. Вместо пет години, той ще бъде валиден десет години.

 

 

По-дългият срок на валидност ще важи само за пълнолетните лица, а за децата до 18-годишна възраст ще се издават паспорти само със срок до 5 години.

Предвид приетите днес текстове е

необходимо до 1 януари 2021 година Министерството на вътрешните работи да осигури необходимите технически и програмни средства за издаване на паспорти, които да са с по-дълъг срок на валидност. 

Гласуваният окончателно законопроект предвижда и възможност българските лични документи да могат да се получават извън България по пощата или чрез куриер.

Народното събрание прие и нова процедура за подаване на заявления за смяна на личните документи. Ще се използва атоматизирана информационна система на Министерството на външните работи. 

Заявленията ще могат да се подават в електронен формат, без значение дали заявителят има електронен подпис. Ако няма електронен подпис, към заявлението трябва да се приложи копие на валиден документ, който трябва да се подмени.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...