Започна събиране на подписка срещу промените в ЗУЧК - 24novini.bg

Започна събиране на подписка срещу промените в ЗУЧК

Започна подписка срещу ЗУЧК Започна подписка срещу ЗУЧК снимка: Архив
17.06.2019 | 20:10
(0 гласа)

Продължават протестните действия на екоактивисти срещу презастрояването на Черноморието и против промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тази вечер на мястото, където от няколко дни се провеждат протести - пл. Народно събрание в София започна подписката срещу закона, която ще бъде предоставена на президента Румен Радев в подкрепа на исканото от граждани и екоорганизации вето. 

 

 

По-рано днес представители на гражданската група "Бетономорие" внесоха при президента искане за налагане на вето на ЗУЧК и действия за спиране на застрояването на крайбрежието.

iskane veto radev chernomorie

 

За 20 юни те организират къмпинг пред президентството, който ще бъде подкрепен от десетки организации. А седмицата на протестите в подкрепа на черноморските плажове започна във вторник миналата седмица и продължава. 

"Нашите стандарти са по-високи от тези на българския законотворец. Ние спазваме конституцията на България и опазването на природата и чистотата са условия, на които държим без компромис. Спрете опасната пропаганда срещу нас", се казва в обявлението за протеста.

Исканията им са за вето и настояват за среща с президента.

"1. Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

2. Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие.

3. Законопроектът ограничава правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация.

4. Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.

5. Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип, предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието", се казва в исканията им още.

През миналата седмица граждани се събраха на протест пред Народното събрание,

с което сложиха началото на седмицата на протестите.

На следващия ден имаше и шествие с кемпери,

което призова за ежедневни протести пред сградата на парламента.

На 14 юни протест затвори Орлов мост, а организаторите заявиха, че от там тръгна и протестът за защита на Пирин.

Орлов мост ще бъде отправна точка и на демонстрациите за защита на Черноморието, зарекоха се организаторите.

"Забрани без алтернатива, забрани, които няма да запазят Черноморието, а ще го доунищожат, разрешавайки строежи върху уж случайно пропуснат вид дюни. Целта им всъщност е да ни затворят устите, за да могат да продължат с бетонирането. Ако не ги спрем сега, ще съсипят цялата идея на каузата ни. Ще бъдем принудени да къмпингуваме в малкото останали мизерни къмпинги, приличащи на декор за военен филм", посочват протестиращите от групата "Бетономорие".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...