От днес: Къмпинг пред президентството - 24novini.bg

От днес: Къмпинг пред президентството

Пред президентството ще има къмпинг - протестират защитниците на Черноморието Пред президентството ще има къмпинг - протестират защитниците на Черноморието
17.06.2019 | 10:08
(0 гласа)

Днес в 11:00 часа представители на гражданската група "Бетономорие" внасят при президента искания по отношение за Закона и Черноморието, с цел спиране на застрояването на крайбрежието. Те ще организират къмпинг пред президентството, като още през седмицата обявиха, че от 17 юни започва седмицата на протестите срещу застрояването и бетона по Черноморието.

"Нашите стандарти са по-високи от тези на българския законотворец. Ние спазваме конституцията на България и опазването на природата и чистотата са условия, на които държим без компромис. Спрете опасната пропаганда срещу нас", се казва в обявлението за протеста.

 

Исканията им са за вето и настояват за среща с президента.

"1. Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

2. Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие.

3. Законопроектът ограничава правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация.

4. Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.

5. Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип, предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието", се казва в исканията им още.

По-рано през седмицата граждани се събраха на протест пред Народното събрание,

с което сложиха началото на седмицата на протестите.

На следващия ден имаше и шествие с кемпери,

което призова за ежедневни протести пред сградата на парламента.

На 14 юни протест затвори Орлов мост, а организаторите заявиха, че от там тръгна и протестът за защита на Пирин.

Орлов мост ще бъде отправна точка и на демонстрациите за защита на Черноморието, зарекоха се организаторите.

"Забрани без алтернатива, забрани, които няма да запазят Черноморието, а ще го доунищожат, разрешавайки строежи върху уж случайно пропуснат вид дюни. Целта им всъщност е да ни затворят устите, за да могат да продължат с бетонирането. Ако не ги спрем сега, ще съсипят цялата идея на каузата ни. Ще бъдем принудени да къмпингуваме в малкото останали мизерни къмпинги, приличащи на декор за военен филм", посочват протестиращите от групата "Бетономорие".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...