Разрушения, протести и жалба до Манолова след акция на ГДБОП (обзор) - 24novini.bg

Разрушения, протести и жалба до Манолова след акция на ГДБОП (обзор)

ГДБОП влезли за проверка, а оставили разруха в офиса на "Кабел САТ Запад" в Дупница ГДБОП влезли за проверка, а оставили разруха в офиса на "Кабел САТ Запад" в Дупница
15.06.2019 | 08:30
(0 гласа)

Проверени са били оператори в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Благоевград, Сандански и Дупница, стана ясно от изявлението на прокуратурата вчера.

 

От думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова стана ясно, че у нас има над 2 милиона потребители на телевизионни програми, а 700 хил. са в така наречения "сив сектор".

От обвинението посочиха, че кабелните оператори не плащали авторски права на основни телевизии, въпреки че събирали такси от потребители.

В социалната мрежа ТВ Запад публикува видео, показващо погрома, който са оставили службите в офиса на кабелния оператор в Дупница. В засегнатите градове вече върви слух, че службите са задействани по заповед и реалната цел е унищожаване на бизнеса на малките кабелни оператори, които дават на потребителите по-изгодни цени. Подобна е и версията на един от засегнатите, става ясно от публикации в сайта на ТВ Запад, излъчвана от "Кабел САТ Запад". 

В сайта на телевизията има и призив към хората да излязат на протест пред офисите на кабелния оператор, за "да се преборим с "терора" на антитерористите. Да спрем облагите в полза на частни крупни медийни оператори, свързани с държавния апарат, с което се цели да се закрие незаконно дребният и средният бизнес.""Идват местни избори, целта е явно да има информационно затъмнение", се казва още в призива за протест. 

В петъчния ден жителите на няколко града излязоха на протест, тъй като с изземването на техниката, те са оставени без телевизия и интернет, за които са платили.

Сред протестиращите бяха хора от Кюстендил, Гоце Делчев, Дупница.

Потребителите в Гоце Делчев са започнали и подписка с искане за незабавно възстановяване на сигнала. А от бизнеса в региона се оплакват, че спирането на интернета от четъртък вече им носи и загуби.

Липсата на интернет е затруднила и работата на общината в Бобов дол и администрацията на училищата в Кюстендил. В училищата се притесняват и за провеждането на националното външно оценяване за седми клас, което ще се проведе в понеделник, тъй като трябва да изтеглят варианта на изпита.

 

Кабелният оператор „Кабел САТ Запад“, опериращ в Кюстендил, Бобов дол, Гоце Делчев, Сандански, и граждани се обърнаха за помощ и намеса към омбудсмана Мая Манолова.

От телевизията уточняват, че при проверката им е иззета и техника, чрез която се излъчват ТВ програми с уредени авторски права и такива, от които зависи разпространението на интернет.

„Повод за писмото обаче не са финансовите и репутационни загуби, които търпим от абсолютно недоказаното обвинение в „пиратстване“. Повод за писмото са гражданите, които считано от днес и за неопределено време остават без телевизия и нямат достъп до интернет. Те са лишени от правото си на достъп до информация“, се посочва в сигнала до Мая Манолова.

Те призовават Манолова да „се застъпите за правата на гражданите като провери има ли допуснати нарушения от органите на МВР по време на акцията на 13 Юни 2019г. в офисите на „Кабел Сат-Запад“ ООД“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...