Деца пред самоубийство се обаждат на телефон 116111 - 24novini.bg

Деца пред самоубийство се обаждат на телефон 116111

Деца в риск и с мисли за самоубийства се обаждат на тел. 116 111 Деца в риск и с мисли за самоубийства се обаждат на тел. 116 111
13.06.2019 | 21:26
(0 гласа)

Националната телефонна линия за децата работи от 10 години и за това време е получила около 800 хил. сигнала. Един от фрапиращите случаи е за непълнолетно момче, чуждестранен гражданин, което се е обадило, за да съобщи, че обмисля самоубийство.

Споделило е, че е временно в България и е решило да потърси помощ на линията.

Според разказа на детето то е пило алкохол, защото не е можело да се справи с трагедията в семейството си. Детето е пило, дакато е загубило съзнание. По думи на момчето, когато се събудило, е започнало да мисли за самоубийството си.

Момчето е споделило, че не вижда смисъл да живее и иска да сложи край на живота си.

Бащата на момчето се е самоубил на рождения му ден преди няколко години. След това новороденият му брат е починал от естествена смърт.

Тези и още над 800 000 обаждания са регистрирани на безплатната телефонна линия

с национално покритие.

Телефонът функционира денонощно и 7 дни в седмицата.

Създадена преди 10 години, НТЛД 116 111 е възможност за всички хора - деца, възрастни, експерти, съседи, приятели, роднини - да подадат сигнал за дете в риск или да разговарят със специалист как да помогнат.

Децата имат право да запазят своята анонимност.

Когато децата и възрастните, пожелаят да разкрият своята самоличност, сигналите се изпращат незабавно на съответната дирекция „Социално подпомагане“ за извършване на проучване и оценка на постъпилата информация.

Всеки сигнал се регистрира писмено в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която наблюдава и контролира работата по сигналите и работи с МВР, прокуратурата, болници, общини, психолози, приемни центрове за временни грижи и други органи.

В последните дни случаите на самоубийства на възрастни също зачестиха.

На 8 юни съобщихме за самоубийство в Плевен, което разтърси града. Мъж се обеси на входа на парка "Кайлъка", като хората са опитали, но не могли да го спасят.

На 10 юни чрез скачане от блока си са самоуби друг мъж в кв. "Толстой" в София.

Третото самоубйиство стана на 11 юни. Млад мъж от Дупница се обеси в дома си.

Средно по двама българи на ден отнемат живота си,

като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени.

Годишно около 3000 българи посягат на живота си

като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1.

Това показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата в ЕС. Това означава, че 9 българи на 100 000 души сами са отнели живота си през 2015 г., при среден показател за ЕС - 11 на 100 000.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...