Социолози: Субсидията да се намали, но балансирано, а не така - 24novini.bg

Социолози: Субсидията да се намали, но балансирано, а не така

Първан Симеонов и Румяна Коларова са единодушни, че трявбва да се намали субсидията, но не и да отпадне, както се случва Първан Симеонов и Румяна Коларова са единодушни, че трявбва да се намали субсидията, но не и да отпадне, както се случва Кадър: БНТ
13.06.2019 | 14:30
(0 гласа)

Около мнението да се намали партийната субсидия, но балансирано се обидиниха в Сутрешния блок на БНТ политологът Румяна Коларова и социологът Първан Симеонов.

 

Според тях предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев за получен глас е популистко от една страна, но и естествен предизборeн ход, с цел защитаване на позицията на управляващите.

 

Според мнението на Румяна Коларова така ГЕРБ се предпазва от ход на Слави Трифонов,

за който, по думите й, "медиите вече обявиха, че ще прави проекти или че ще застане зад политически проект". И преди, когато се случи референдумът, имаше гласуване в парламента, но тогава ГЕРБ искаше субсидията да отпадне, припомни тя.

Субсидията е твърде висока и трябва да се вземе разумно решение.

Но проблемът беше заметен и сега той "цъфна". И "цъфна" с надплатените партийни субсиди, каза тя като визираше, че са плащани по 13,20 лв. вместо по 11 лева ва глас.

Политически некоректно е ако партиите са знаели, че получават повече от нужното пари, и не са признали, каза още Коларова.

Тя добави и че даренията на партиите показват, че те имат прекалено много пари, а ходът на Борисов е да заеме позицията на Слави Трифонов и така да се отбранява от него.

Според Първан Симеонов зад този ход на Борисов се крие очевиден популизъм. Това е новият вид правене на политика, очевидно, каза той.

Трябва да се редуцират субсидиите, но е очевидно несериозно да се редуцират така - с надхващане на 1 лев, на 0 лева и т.н.

Партиите не са нещо лошо, но ако боледуват, трябва да ги лекуваме, не да ги бичуваме, каза Симеонов още.

Очевидно обаче това е новото нормално, допълни той. Ние живеем в демокрация на състезаващите се партии и да имат публично, ясно и прозрачно финансиране, а не да ги тласкат към бизнеса, който да ги издържа.

В никакъв случай не трябва да се стига да такива нива на популизъм, заяви Първан Симеонов. Според него хората търсят нови играчи, нови партии, но като няма публично финансиране, нови партии няма да влизат в политиката или ще става много по-трудно. Симеонов каза, че е нужно да се регламентира достъп до медии на новите партии при това положение и че става дума за предизборни ходове на партиите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...