"Паяк" вдигна кола в София за 44 секунди (видео) - 24novini.bg

"Паяк" вдигна кола в София за 44 секунди (видео)

Видео показа как ЦГМ вдига автомобил за 44 секунди 24новини.бг
12.06.2019 | 21:30
(0 гласа)

От няколко месеца по софийските улици се движат новите "паяци" на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), с които се репатрират паркираните в нарушение автомобили. С тях се похвалиха още през юни от ЦГМ, които поетапно пуснаха първо четири нови, а после - още 10 нови "паяка".

Наш читател ни изпрати видео, за да покаже бързината, с която паяците на ЦГМ откарват колите на наказателния паркинг.

Във видеото, направено преди няколко дни в центъра на София, от терасата на столичен ресторант, се вижда скорост от 44 секунди, в които ЦГМ вдига колата, поставя я на платформата и я откарва.

Самото видео е по-кратко от една минута..

През октомври 2018 г. от ЦГМ съобщиха, че от "старите" 14 паяка в експлоатация са останали осем, а другите са били бракувани, поради честите ремонти, които се налагали.

В София по противоречивите данни на ЦГМ и кмета Фандъкова към момента би трябвало да има 18 тежкотоварни паяка като този.

Неясен остава и въпросът къде отиват парите от глобите и скобите и защо Общината не ги търси от ЦГМ.

В ЦГМ работят над 1200 души, а 14,5 млн. лева годишно столичани плащат за възнаграждения.

Последният финансов отчет на сайта на ЦГМ, 100 % собственост на Столична Община, е от... далечната 2016 година.

Там пише, че са събрали от "паяци", скоби, но и паркиране общо около 25 млн. лева, без да обясняват колко точно донасят "паяците". А печалбата на дружеството за същата далечна година е близо 12 млн. лева. Двойно по-голяма спрямо 2015 г., междувпрочем.

Няколко души осъдиха ЦГМ, особено след скандалните случаи, когато коли бяха вдигнати от "паяк" с хората вътре. А в съда се оказа - неправомерно вдигнати.

Според отчета за финансовото състояние на ЦГМ,

Столичната община не е поискала нито лев от собственото си дружество като отчисление към бюджета на Общината - дивидент, процент от печалбата, друго.

 

Дружеството ЦГМ има да събира около 7 млн. лева от оставени за вечни времена по паркингите им автомобили от хора, които оспорват вдигането и не желаят да платят. Някои остават в ЦГМ години наред. И дружеството губи от това.

Средствата, събрани от ЦГМ за паркиране, от "паяците" и от скобите не отиват за подобряване на инфраструктурата, паркингите или системите за паркиране. Всъщност във

финансовия отчет не пише къде отиват.

Иначе обещанията за "качествена транспортна услуга" са написани в стратегията за 2017 г.  Тя не е отчетена, поне не публично.

ЦГМ въведе и нови санкции за шофьорите, които сами свалят скобите от автомобилите си.

Глобите са в размер на 30 лева първоначално, които и сега се начисляват при поставяне на скоба. Също така обаче ще трябва да се заплати и престоят в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран. Както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение. И това се гласува от общинските съветници, които хората пряко избират.

Зад тези 44 секунди от видеото, в рамките на които се вдига един автомобил, стоят въпроси за прозрачността на работата на общинското дружество.

И най-вече за печалбата на ЦГМ и контрола от страна на Столичната община.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...