Гешев: Правим антитерористични центрове - 24novini.bg

Гешев: Правим антитерористични центрове

Иван Гешев заяви, че терористът от Пловдив е на 16 г., отличник от елитно училище с богати родители и много интелигентен Иван Гешев заяви, че терористът от Пловдив е на 16 г., отличник от елитно училище с богати родители и много интелигентен
08.06.2019 | 18:40
(0 гласа)

Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове. Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители.

 

 

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с предотвратения атентат в Пловдив, за който съобщихме по-рано днес,

подготвян от 16-годишен ученик, вербуван от Ислямска държава.

"Ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период", каза той за центровете.

"Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок, е взаимодействието между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма", подчерта Иван Гешев.

За ученика от пловдивското училище, заловен с бомбите, Гешев каза:

"Ученикът е от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик е супер интелигентен. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска държава". 

 

"Тук става въпрос за дете – жертва, а не за извършител на сериозно престъпление.

Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство", каза още Гешев.

"В сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми веднага за сигнала. Става дума за ученик, който се е радикализирал.

В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две помещения, които детето е използвало съзнателно", каза Гешев.

"В помещения бяха намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово.

Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество",

подчерта Гешев.

"На 16-годишното момче трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри", обясни Гешев.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...