Казусът Пеевски се разраства, Цветозар Томов обвини ЦИК - 24novini.bg

Казусът Пеевски се разраства, Цветозар Томов обвини ЦИК

Цветозар Томов: ЦИК е нарушила закона, като е се е съгласила Пеевски и Карадайъ да се откажат от мандата си у нас, а не в Брюксел Цветозар Томов: ЦИК е нарушила закона, като е се е съгласила Пеевски и Карадайъ да се откажат от мандата си у нас, а не в Брюксел
04.06.2019 | 13:30
(0 гласа)

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за пренареждане на листата на ДПС след отказ на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевск и да станат евродепутати се различава от правилата. Това каза пред bTV бившият член на ЦИК и социолог Цветозар Томов по повод незаконното решение на ЦШК за мандатите на двамата евродепутати. Така хаосът с мандатите на евродепутати, забъркан от ЦИК, стана тотален.

 

За него пръв алармира Димитър Делчев, председател на дясната ДБГ, като го нарече

чисто нарушение на закона и манипулация с него.

Той е бивш член на Правната комиия в парламенат от Реформаторите и автор на редица от промените в Изборния кодекс, действащи и сега.

Самият Делчев попита в BTV Борисов задочно дали би обжалвал решенията на ЦИК поради тяхната незаконосъобразност. А днес именно ЦИК приложи такова съмнително решение и към самата водачка на листата на Борисов - Мария Габриел.

Припомняме, според неговото твърдение Карадайъ и Пеевски трябва да се откажат от своето място не пред ЦИК, а пред Европарламента и тогава на тяхно място да бъдат избрани следващите в листата.

Цветозар Томов днес каза същото, като подобен казус от преди 5 години, когато Пеевски също се отказа от европарламента. Тогава ЦИК първоначално е отказала той да бъде освободен, а после решението е било прегласувано, но част от членовете на комисията не са подписали.

"ЦИК не може да пренарежда листите. Тя трябва да регистрира вота на избирателите, такъв какъвто е", заяви Томов.

Според него, ако един избран евродепутат иска да се откаже, първо трябва да бъде обявен за избран и след това да се откаже пред Европейския парламент, какъвто би следвало да е случаят с Пеевски и Карадайъ.

За казуса с еврокомисария ни Мария Габриел, която водеше листата на ГЕРБ за европарламента, но вчера реши да се откаже от депутатското място в ЕП, Томов е категоричен, че

Габриел трябва да мине през решение на Европапарламента

и тя не може да го обявява като факт, преди новият ЕП със 751 депутата да гласува.

Същото днес заяви и представител на ЦИК пред БТА, но не обясни защо за Габриел важи, а за Пеевски и Карадайъ - не, този текст от закона.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...