"Системата ни убива" излиза на нов протест утре - 24novini.bg

"Системата ни убива" излиза на нов протест утре

От "Системата ни убива" излизат на нов протест на 1 юни за равнопоставенот на децата От "Системата ни убива" излизат на нов протест на 1 юни за равнопоставенот на децата Архив
Мария Йорданова 31.05.2019 | 17:32
(1 глас)

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" отново излизат на протест. Той започва от днес и е с мотото "Да спасим децата от системата!". Исканията на протеста са за равнопоставеност в подкрепата на всички деца в България. Това става ясно от Фейсбук страницата на събитието.

 В Международния ден на детето - Първи юни майките излизат да протестират пред сградата на Министерския съвет от 11 часа.

Общо 16 искания представят организаторите на протеста в социалната мрежа. Тяхната цел е да се изравнят социалните помощи за децата в приемните семейства и за децата, които се отглеждат в семейна среда или от роднини. 

В описанието на събитието

майките призовават "Да спрем неправомерното отнемане на деца!", което е част от лозунгите на протестите срещу Стратегията за детето 2019-2030 година.

Друго искане е да се създадат

програми за бъдещи родители, да се оценява родителският капацитет и при насилие над деца да бъде извеждан насилникът, а не детето.

Протестът иска

децата да се извеждат от семейството, като последна мярка.

Тоест, само при изчерпване на други възможности за по-добра среда за отглеждане.

Сред исканията е и отстраняване от длъжност и отнемане правото за работа в системата за закрила на детето на директорът на Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП), който е подписал заповедта за отнемане на детето, която не е потвърдена от съда.

От "Системата ни убива" искат

при извеждане от семейството братя и сестри да не бъдат разделяни в различни приемни семейства или в различни домове

за настаняване на деца в риск.

Майките настояват и за

еднакъв стандарт при контрола на обгрижването на дете в биологично семейство, в приемна или в социална грижа,

и

забрана за оказване на натиск върху уязвими родители и роднини за отказ от права над детето. 

Протестът иска да се работи с млади момчета и жени, за да се спрат случаите "деца раждат деца".

Към това предложение те добавят и

адекватни образователни програми, подготвящи младите хора за родители.

Последните две искания на протеста са за по-строг контрол над работата на социалните работници. Те искат да се търси дисциплинарна и административна отговорност при недобросъвестни и некомпетентни решения, които нанасят непреходна травма на децата и семействата ми.

В организацията на протеста освен "Системата ни убива" участва и Конфедерацията за защита правата на децата.

Припомняме, че в продължение на почти половин година майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" протестираха до приемането на пакета от три закона - Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и Закона за социалната помощ.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...